Podmáslový chléb - postup přípravy
Klasické domácí chleby jsou chutné, ten podmáslový je ale všechny hravě strčí do kapsy. Recept na něj s námi sdílela paní Aneta Mühlhandlová.
Ingredience
Do hluboké mísy prosejte přes sítko hladkou chlebovou mouku a promíchejte ji s jednou čajovou lžičkou soli a stejným množstvím oleje.
Zahřejte podmáslí tak, aby bylo vlažné, ale nikoliv horké. Nechte v něm rozpustit jednu lžičku cukru a rozdrobenou kostku droždí. Tuto směs nechte stát 10 až 15 minut při pokojové teplotě, dokud se na hladině nezačne tvořit pěna.
Vzešlý kvásek přilijte k moučné směsi a uhněťte těsto, které je pružné a vláčné a nelepí se na stěny misky ani na ruce. Těsto zformujte do tvaru bochníku a v pomoučněné ošatce ho nechte asi 40 minut vykynout.
Vykynutý bochníček vyklepněte na plech pokrytý pečicím papírem posypaným moukou. Povrch chleba nařízněte ostrým nožem a potřete jej vaječným žloutkem rozšlehaným s jednou lžící mléka.
Potřený chléb posypejte kmínem a dejte ho péct do trouby rozehřáté na teplotu 250 °C po dobu kolem 15 minut. Poté snižte teplotu na 200 °C a dopékejte dalších 30 minut. Upečený chléb nechte vychladnout na mřížce a podávejte tak, jak jste zvyklí.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Pečeme s Anet