Vepřový jazyk v česnekové omáčce - postup přípravy
Vepřový jazyk je velmi nedoceněný kousek masa, který je přitom velmi chutný. Vyzkoušejte ho ve smetanové česnekové omáčce podle receptu od paní Kateřiny Kaštanové.
Ingredience
Dva či více jazyků vložte do hrnce, přidejte kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a celou cibuli. Přihoďte pár celých stroužků česneku a větvičky bylinek a vařte, dokud maso úplně nezměkne. Asi v polovině vaření přidejte také zhruba lžičku soli.
Po dovaření vyjměte maso a zeleninu a vývar slijte přes sítko. Jazyk oloupejte a nakrájejte na plátky. Vývar zahustěte záklechtkou z mouky a trochy mléka a dejte znovu vařit.
Omáčku dochuťte solí a pepřem a odstavte ze sporáku. Přidejte máslo a plnotučnou smetanu a nakonec vmíchejte utřený či prolisovaný česnek.
Plátky vepřového jazyka podávejte spolu s česnekovou omáčkou a houskovým knedlíkem, nejlépe domácím.