Jahodový dort s pudinkovým krémem - postup přípravy
Ať už připravujete pohoštění na romantickou oslavu ve dvou, anebo chcete udělat radost svým dětem, v obou případech se bude hodit jemný a lahodný dezert, jako je ten s pudinkem a jahodami. Hotový je za pár chvil a chutná jako jahodové nebe.
Ingredience
Na korpus
Na krém
Jahody dobře omyjte a osušte, zbavte je stopek a nakrájejte je na menší kousky. Vložte je do misky, posypejte je lžící krystalového cukru a pokapejte čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citrónu. Vše dobře promíchejte a na 1 hodinu odložte stranou.
Do hluboké mísy vyklepněte čtyři vejce, přidejte cukr a špetku soli a elektrickým šlehačem je vyšlehejte do jemné a napěněné konzistence. Přidejte ke směsi rostlinný olej a bílý ocet a pokračujte ve šlehání, dokud se přísady zcela nespojí. Nakonec přimíchejte vanilkovou esenci, prášek do pečiva a v několika krocích také hladkou mouku. Vytvořte jemné a polotekuté těsto.
Zapékací mísu nebo dortovou formu vymažte máslem a vlijte do ní připravené těsto, které dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C po dobu 20 až 25 minut.
Mezitím v mléce rozmíchejte vanilkový pudink s cukrem a kukuřičným škrobem, který do směsi prosejte přes sítko. Směs na sporáku přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud nezhoustne. Pudink odstavte ze sporáku, vmíchejte do něho kousek másla a nechte ho vychladnout.
Upečený korpus po celé ploše rozpíchejte párátkem a zalijte ho mlékem, které nechte úplně vsáknout. Rozmíchejte vychladlý pudink, rozetřete ho na mlékem napuštěný korpus a vložte dort do lednice na 15 minut ztuhnout.
Vraťte se k odloženým jahodám, které mezitím pustily šťávu. Tu slijte přes sítko do kastrůlku, nařeďte ji 70 ml vody, přidejte cukr a přes sítko prosejte kukuřičný škrob. Směs na sporáku svařte do husté konzistence, nalijte ji na pudinkovou vrstvu na dort a rozetřete stěrkou do rovnoměrné vrstvy. Na ni rozprostřete jahody a vraťte dort na 3 až 4 hodiny do lednice vychladit, proležet a ztuhnout. Hotový dezert nakrájejte na kostky a podávejte.