Bezlepková makulka s citrónovou polevou - postup přípravy
I bez mouky se dá vykouzlit pohádkově jemný a lahodný dezert, který potěší celou vaši rodinu. Jeho příprava podle receptu od paní Kateřiny Kaštanové je velmi snadná a hravě si s ní poradí i začátečník.
Ingredience
Na polevu
Do mísy vložte změklé máslo a vyšlehejte ho s moučkovým cukrem do jemné a krémové konzistence. Vyklepněte 8 vajíček a oddělte bílky od žloutků. Žloutky postupně po jednom zapracujte do máslové směsi a nakonec vmíchejte mletý mák.
Bílek vyšlehejte do pevného sněhu, který jemnými krouživými pohyby stěrkou směrem ode dna vzhůru zapracujte do makové směsi. Výsledné těsto nalijte do plechu či formy vyložené pečicím papírem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C kolem 25 až 30 minut, případně v závislosti na vlastnostech vaší trouby. Po upečení nechte buchtu vychladnout a opatrně ji vyklopte z formy.
Vymačkejte šťávu z jednoho citrónu, smíchejte ji s přibližně jednou polévkovou lžící mléka a přisypejte moučkový cukr. Vše rozmíchejte do hladké, mírně tekuté a jemně průsvitné hmoty, kterou rozlijte po celém povrchu makového dortu. Pokud chcete, na závěr jej ještě posypejte moučkovým cukrem a ozdobte plátky citrónu, nechte polevu ztuhnout a podávejte.