Rychlá polévka s bramborami a mletým masem - postup přípravy
Chutná, zdravá a extrémně snadná polévka z pár základních surovin se hodí vždy, když máte hlad, ale chybí vám čas, peníze či chuť na složité vyvařování a dlouhé postávání v kuchyni. Jakmile tento recept jednou vyzkoušíte, už navždy se stane neodmyslitelnou součástí vašeho jídelníčku.
Ingredience
Do hrnce vložte jednu celou oloupanou cibuli, na čtvrtky pokrájenou mrkev, jeden bobkový list a pár kuliček černého pepře. Vše zalijte vodou a přiveďte k varu.
Mezitím nakrájejte nadrobno druhou cibuli a orestujte ji na troše rostlinného oleje dorůžova. Druhou mrkev nastrouhejte nahrubo a přihoďte ji do pánve k restované cibuli. Vše společně promíchejte, přidejte lžičku cukru a půl lžičky soli a pokračujte za častého míchání v restování zeleniny, dokud mrkev nepustí barvu.
K zelenině do pánve přidejte mleté maso a vařečkou ho důkladně rozdělte na malé kousky, aby se nespeklo do jedné velké hroudy. Obsah pánve posypejte lžičkou sušeného česneku a sušeného kopru a za častého míchání restujte, dokud maso nezezlátne. Poté vmíchejte rajčatový protlak, promíchejte a nechte ho zarestovat, aby ztratil typickou kyselou palčivost.
Mezitím oloupejte čtyři brambory a nakrájejte je na drobné kostičky. Z hrnce s vroucím vývarem vyjměte cibuli, mrkev a koření a namísto nich do hrnce vsypte pokrájené brambory. Přidejte 1 nebo 2 čajové lžičky soli, promíchejte a nechte 5 až 7 minut vařit. Po uplynutí této doby vyklopte do hrnce s bramborami také orestované mleté maso s mrkví a cibulí, promíchejte a pokračujte ve vaření, dokud brambory v polévce zcela nezměknou.
Nakrájejte nadrobno větvičku kopru a petrželky, vsypte je do hotové polévky, promíchejte, vypněte oheň, přiklopte pokličkou a nechte polévku chvilku odpočinout. Poté polévku promíchejte, rozdělte ji do talířů a podávejte.