Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečený jelítkový prejt s bramborem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Pečený jelítkový prejt s bramborem - postup přípravy

Tato zabíjačková dobrota prostě nemá konkurenci. Pokud jste se dostali přímo do víru dění domácí zabijačky a rádi byste si připravili tuto báječnou dobrotu, postupujte podle receptu od paní Ladislavy Šatavové. A jestliže žádná zabijačka není nikde na dosah, prostě zajděte ke svému řezníkovi a on vám všechny přísady v mžiku obstará.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Velké kroupy důkladně propláchněte a uvařte je v osolené vodě doměkka. Cibuli oloupejte, nasekejte ji nadrobno a na sádle ji nechte osmažit dozlatova.

2. KROK

Vařený bůček umelte najemno spolu se škvarky a smíchejte je s vepřovou krví a s uvařenými a okapanými kroupami do homogenní hmoty. Tu podle chuti osolte a opepřete, přidejte česnek, drcený kmín a majoránku a také trochu sušeného zázvoru.

3. KROK

Do směsi vyklopte osmaženou cibulku i s tukem a hmotu znovu dobře promíchejte. Rozprostřete ji do pekáče předem bohatě vymazaného sádlem a dejte péct do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C asi na 45 minut.

4. KROK

Mezitím uvařte oloupané brambory v osolené vodě doměkka. Upečený prejt podávejte s vařenými bramborami, které můžete případně také rozšťouchat, a doplněný o kyselou okurku nebo kyselé (nevařené ani nehuštěné) zelí. Skvěle ale chutná i jen tak samotný s chlebem.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů