Vepřový vývar s játrovými knedlíčky - postup přípravy
Velký kus ovaru a k tomu ovarová polévka s nudličkami a játrovými knedlíčky, to je pořádný oběd, který si čas od času zasloužíte. Vyzkoušejte polévku podle receptu od paní Petry Pospíchalové a budete mít v bříšku jako v pokojíčku.
Ingredience
Na vývar
Na játrové knedlíčky
Vepřové maso vložte do hrnce spolu s očištěnou zeleninou, celými stroužky česneku, celou cibulí i s poslední vrstvou slupky a také s bobkovým listem, celým černým pepřem a novým kořením. Přidejte lžičku soli, vše zalijte studenou vodou, přiveďte ji k varu a seberte pěnu, která se vysráží během prvních asi 30 až 60 minut vaření.
Stáhněte oheň na minimum a nechte vývar jen jemně probublávat. Kontrolujte kořenovou zeleninu, a jakmile změkne, vyjměte ji z vývaru a pokračujte ve vaření bez ní. Prozatím ji uchovejte v lednici.
Pro přípravu játrových knedlíčků umelte vepřová játra najemno, přidejte k nim vejce, sůl, mletý černý pepř, majoránku, prolisovaný česnek a trochu oleje nebo změklého másla. Vše zahustěte strouhankou tak, aby vznikla soudržná směs, z níž tvarujte kuličky a buďto je nechte uvařit zvlášť v hrnci s vodou, anebo je později uvařte přímo v polévce.
Když je vývar hotový, vyjměte z něho maso a koření, anebo jej slijte přes sítko do čistého hrnce. Uvařenou zeleninu nakrájejte na drobné kostičky a vraťte je do hrnce s vývarem, který přiveďte opět k varu. Přidejte do něho polévkové nudle a případně játrové knedlíčky a vařte ho, dokud nejsou knedlíčky a nudle hotové. Dovařenou polévku ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem, přidejte čerstvě nasekané zelené bylinky a podávejte.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.