Pečené kuře v medové marinádě - postup přípravy
Upéct kuře zdánlivě nevyžaduje žádné velké kuchařské umění, aby ale každé sousto chutnalo jako malé kulinářské nebe, je zapotřebí už nějakou tu tajnou přísadu použít. Vyzkoušejte recept na kuře v medové marinádě podle paní Anety Mühlhandlové.
Ingredience
Kuře omyjte, osušte a dočistěte od případných zbytků peří. Nařízněte ho mezi prsíčky, anebo rovnou celé kuře naporcujte na díly.
Ve velké zapékací míse nebo v pekáči smíchejte med, kečup, vodu a olej, přidejte prolisovaný česnek a grilovací koření a vše důkladně promíchejte. Připravené kuře namočte do marinády, celé ho potřete a překryjte ho i s mísou víkem, alobalem nebo potravinářskou fólií. Poté ho vložte do lednice a nechte ho alespoň 3 hodiny marinovat. Čím déle bude odpočívat v marinádě, tím lépe bude chutnat.
Před pečením otočte kuře prsíčky dolů, přiklopte víkem nebo alobalem a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C, v níž ho nechte péct asi 40 až 60 minut, podle výkonu vaší trouby. Poté pekáč s kuřetem odkryjte a vraťte ho do trouby dopéct na dalších 20 až 30 minut, aby na povrchu krásně očervenalo a vytvořila se křupavá kůrčička.
Hotové kuře, pokud jste ho pekli v celku, naporcujte a podávejte s vařeným či pečeným bramborem, s bramborovou kaší nebo bramborovými hranolky, přelijte ho trochou výpeku a doplňte čerstvým zeleninovým salátem.
Pokud se vám recept líbil, více podobných od jeho autorky najdete na její osobní facebookové stránce Pečeme s Anet
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.