Házedlo přes bidlo - postup přípravy
Házedlo přes bidlo je jídlo podle velmi staré receptury, které vařívaly už prababičky našich prababiček, a díky tomu, že je tak neuvěřitelně chutné, se jeho tradice donesla až do dnešních dnů. O svůj oblíbený recept se podělila paní Hana Petrášová.
Ingredience
Brambory uvařte ve slupce doměkka. Po dovaření je oloupejte, nechte je vychladnout a nakrájejte je na kostky. Sušené houby namočte do vody a nechte je nabobtnat. V hrnci s osolenou vodou uvařte široké nudle doměkka.
Cibuli nasekejte nadrobno a osmažte ji na troše oleje dozlatova. Přidejte namočené a vyždímané houby, kmín a trochu soli, podlijte trochou vody a duste je asi 20 minut. Během té doby by voda měla téměř zmizet.
Houbovou směs odstavte ze sporáku. Vmíchejte do ní nakrájené brambory a uvařené nudle. Směs dochuťte podravkou (nebo jinou oblíbenou kořenicí směsí) a mletým černým pepřem a vše důkladně promíchejte.
Hotový pokrm rozdělte na talíře, posypejte ho nadrobno nasekanou jarní cibulkou nebo pažitkou a doplňte ho kyselou okurkou či salátem z kysaného zelí.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.