Živáňská pečeně v alobalu - postup přípravy
Tento recept je vlastně takovou variací na ražniči, které nutně nemusí být napíchané na špejli. Stačí nakrájet ingredience, zabalit je do alobalu a nechat upéct v troubě, jak se to dozvíte z návodu oblíbeného Youtube kanálu Recepty bez brepty.
Ingredience
Vepřové maso nakrájejte na menší kostky, vložte je do misky, přidejte k nim dvě lžíce plnotučné hořčice a podle chuti čerstvě mletý černý pepř. Ke směsi také prolisujte čtyři stroužky česneku a přilijte tři polévkové lžíce rostlinného oleje. Ingredience pak důkladně promíchejte, aby se všechny kousky masa zcela obalily marinádou. Poté misku zakryjte fólií a dejte maso na 2 hodiny proležet do lednice.
Uzený špek nakrájejte na drobné kostičky. Žlutou papriku rozkrájejte na proužky a cibule na půlkolečka. Nakonec nakrájejte na kolečka také kvalitní paprikovou klobásu a 800 gramů oloupaných brambor.
Připravte si dva velké obdélníky alobalu, které položte přes sebe, a dejte na ně polovinu cibule, brambor, klobásy, slaniny a papriky. Pak přijdou na řadu opět brambory a cibule a nakonec polovina marinovaného masa. Vše podle chuti osolte a posypejte jednou lžičkou sladké mleté papriky a, pokud chcete, také špetkou chilli. Vše zabalte do obou vrstev alobalu a dejte pozor, aby se vám během balení nikde neprotrhl. Stejný postup opakujte také s druhou polovinou ingrediencí.
Balíčky s masem a zeleninou položte na plech, vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 190 °C a pečte je asi 60 minut. Poté balíčky rozevřete, zapněte ventilátor a nechte maso dopéct dozlatova. Po dopečení vyklopte každý balíček na jeden talíř a podávejte s tatarskou omáčkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.