Zapečené brambory s mletým masem a kapustou - postup přípravy
Zapečené brambory mohou mít celou řadu nejrůznějších variant a variací. Vyzkoušejte oblíbený recept paní Ilony Šimůnkové, v němž hraje hlavní roli maso, kapusta a spousta vajíček a sýra.
Ingredience
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a rozehřejte ji v pánvi na troše másla. Jakmile slanina pustí tuk, přihoďte na ni nadrobno nakrájenou cibuli, nechte ji zpěnit a přidejte nasekaný česnek. Nechte ho rozvonět a přihoďte na proužky pokrájenou kapustu a mleté maso.
Obsah hrnce posypejte solí, pepřem a jakýmkoliv kořením, které máte rádi. Nechte maso zatáhnout a odstavte směs ze sporáku.
Připravte si zapékací misku nebo pekáček, který vytřete máslem. Syrové brambory oloupejte a nakrájejte je na plátky. Do misky vyklepněte vajíčka a rozšlehejte je.
Na dno pekáče vyskládejte část připravených brambor, na ni nalijte polovinu množství rozšlehaných vajíček a rozprostřete připravenou masovou směs. Na ni vyskládejte druhou polovinu brambor, zalijte je zbylými vejci a vše bohatě zasypejte strouhaným sýrem.
Pekáč vložte zakrytý do trouby a nechte směs péct asi 30 minut. Poté odklopte víko a nechte dopéct dalších asi 10 nebo 15 minut, aby se sýr na povrchu roztavil a krásně zezlátl. Po dopečení nechte brambory pár minut odpočinout, nakrájejte je na porce a podávejte s čerstvou nebo nakládanou zeleninou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.