Kynuté placky „Beljaši“ plněné masovou směsí - postup přípravy
Pokud máte rádi kynuté placky na všechny možné způsoby, vyzkoušejte tzv. beljaši. Plní se jednoduchou masovou směsí s cibulí.
Na těsto
Na náplň
Ve vlažné vodě rozpusťte sůl. V míse smíchejte mouku s droždím, nalijte do ní vodu a mléko. Pak rukou nebo pomocí robotu vypracujte hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjte a nechte těsto hodinu kynout.
Během kynutí si připravte náplň. Nakrájejte cibuli na malé kostičky a na troše tuku ji dejte smažit, dokud nezesklovatí. Můžete ji i osolit a trochu opepřit.
Do mísy dejte mleté hovězí maso, které by mělo obsahovat asi 30 procent tuku. Přidejte k němu cibuli, osolte a opepřete dle chuti a zamíchejte. Případně můžete přilít trochu vývaru. Lze také přidat kmín, koriandr nebo jiné koření, ale klasický recept je jen se solí a pepřem.
Z těsta udělejte bochánky a nechte je 15 minut kynout. Z bochánků pak vytvarujte placky tak, že povytáhnete okraje, střed by měl být silnější. Doprostřed každé placky dejte masovou směs a okraje nad ní složte a spojte. Poté celý bochánek lehce stlačte.
Beljaši smažte v pánvi s rozpáleným olejem, měly by v něm volně plavat. Smažte je pomalu na mírném plameni, dokud nejsou hezky dozlatova. Nechte je okapat na talíři vyloženém papírovými utěrkami a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.