Bramborové smaženky se sýrem a šunkou - postup přípravy
Bramborové smaženky se sýrem a šunkou jsou jednoduchým jídlem ke svačině či večeři. Tvoří skvělé duo s míchaným zeleninovým salátem.
Smaženky
Salát
Brambory uvařte ve slupce, poté je oloupejte ještě horké a nechte je zcela vychladnout. Pak je i eidam nastrouhejte na hrubém struhadle. Šunku nebo slaninu nakrájejte na drobné kostičky.
Do směsi přidejte najemno nakrájenou cibulku a nasekanou pažitku. Pažitku můžete nahradit také petrželkou či medvědím česnekem. Směs dle chuti osolte, opepřete, případně dochuťte dalším kořením dle vašeho výběru, a vše důkladně promíchejte.
Z těsta tvarujte malé kuličky nebo válečky a pokládejte je na plech vyloženým pečicím papírem. Potřete je olivovým olejem a pečte je v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 17 minut v závislosti na vlastnostech vaší trouby.
Mezitím nakrájejte ledový salát na menší kousky, rajče a okurku na kostičky a červenou cibuli nadrobno. Poté k nim přidejte zakysanou smetanu nebo majonézu a vše důkladně promíchejte. Dle chuti osolte a opepřete, případně dochuťte dalším kořením. Nejlepší volbou jsou čerstvé bylinky, ale mohou být i sušené. Hotové smaženky podávejte se salátem jako samostatné jídlo nebo přílohu k masu.
Pokud máte svůj oblíbený rychlý recept, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Rychlé mňamky: Recepty do 15 minut.