Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí sýr a tvaroh ze syrovátky

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Domácí sýr a tvaroh ze syrovátky - postup přípravy

Čerstvý sýr si můžete vyrobit i z obyčejného mléka. Ze zbylé syrovátky pak lze udělat tvaroh, takže získáte mnohem více za mnohem méně peněz.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Domácí čerstvý sýr

Tvaroh ze syrovátky

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Domácí čerstvý sýr

1. Mléko nalijte do hrnce a přieďte ho k varu.

2. Do misky vyklepněte tři vajíčka a vidličkou je co nejlépe prošlehejte. Přidejte jednu čajovou lžičku hrubozrnné mořské soli a zakysanou smetanu nebo jogurt. Směs okořeňte jednou čajovou lžičkou mletých semínek koriandru, jehož chuť s domácím sýrem velmi dobře ladí. Můžete však použít i jiné koření či bylinky, anebo sýr nechat jen tak. Ingredience rozmíchejte na homogenní směs.

3. Jakmile mléko vře a na hladině tvoří pěnu, vlijte do něho směs vajíček a smetany z misky. Obsah hrnce promíchejte a nechte ho 10 minut vařit. Během této doby se mléko začne srážet a oddělí se od něj syrovátka.

4. Připravte si cedník, misku, do níž cedník přesně padne, a čistou utěrku, plátno nebo několik vrstev gázy, kterou položte dovnitř cedníku. Svařené a sražené mléko nalijte do cedníku, gázu kolem něho uzavřete a nechte ze směsi vytéct veškerou syrovátku, což bude trvat okolo 30 minut.

5. Uzlíček rozbalte, na povrch sýra položte kousek přilnavé potravinářské fólie a znovu ji překryjte gázou. Na sýrový balíček položte mísu s vodou nebo jiné závaží a nechte vše stát 2 hodiny. Poté už sýr jenom rozbalte (syrovátku nevylévejte!), vyklopte ho z gázy, nakrájejte ho na plátky a podávejte, anebo jej uložte v uzavíratelné nádobě do lednice.

2. KROK

Syrovátkový tvaroh

1. Do hrnce nalijte 2 litry mléka a nechte ho na sporáku zahřát na asi 80 °C. Určitě by se mléko nemělo vařit. Teplotu můžete zkusit odhadnout, anebo si pomozte ponorným kuchyňským teploměrem.

2. Za stálého míchání vlijte do mléka syrovátku, která vám zbyla z předchozí přípravy čerstvého sýra. Stáhněte oheň na minimum a pokračujte v zahřívání, dokud se mléko nezačne srážet. Obsah hrnce v této fázi už nemíchejte! Také v této fázi byste měli teplotu směsi udržovat stále na 80 °C.

3. Jakmile se mléko srazí, což by mělo trvat kolem 5 až 7 minut, vypněte oheň a nechte sraženinu vychladnout. Mezitím vyložte sítko kusem gázy či plátna, vložte jej do misky a děrovanou lžící do něj přemístěte tuhou část sraženého mléka. Povrch překryjte gázou, navrch položte nějaké závaží (např. velký džbán s vodou) a nechte tvaroh několik hodin stát.

4. Poté, co z tvarohu přestane vytékat tekutina, rozbalte jej z plátna a načechrejte ho vidličkou. Je velmi jemný a sladký, díky čemuž je ideální pro děti nebo na přípravu dezertů.

3. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.

4. KROK

Videopostup krok za krokem

5. KROK

Zdroj receptu: Einfaches Rezept

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů