Jak připravit nejlepší vepřový řízek - postup přípravy
Málokdo miluje vepřový řízek více než Češi. Jak z něj udělat opravdovou delikatesu, radí Youtube kanál Recepty bez brepty.
Ingredience
Očistěte vepřovou krkovičku a ostrým nožem ji nakrájejte na asi 1 až 1,5 cm silné plátky. Rozložte je vedle sebe na prkénko, překryjte je kouskem tenké potravinářské fólie a maso přes ni důkladně po obou stranách rozklepejte. Poté z něj fólii stáhněte a posypejte ho podle chuti solí a čerstvě mletým černým pepřem.
Když je maso připravené, můžete se pustit do obalování. Připravte si talíř, v němž smíchejte hladkou a polohrubou mouku v poměru 1:1. Do druhého talíře vyklepněte pár vajíček, do kterých už nic jiného nepřidávejte, a rozšlehejte je dohladka vidličkou. Do třetího talíře nasypejte strouhanku. Maso nejprve obalte v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Při obalování si počínejte pečlivě, aby žádný kousek masa nezůstal vynechán.
V hluboké pánvi se silným dnem rozehřejte půl kila sádla a nechte ho dobře rozpálit. Do sádla ponořte obalený řízek a zvolna ho nechte smažit po obou stranách dozlatova. V průběhu smažení vyplave na povrch, a proto jej s pomocí lžíce přelévejte horkým sádlem.
Na dno hlubokého hrnce položte tři lžičky a na ně dejte usmažený řízek. Díky lžičkám nebude ležet na dně a bude z něho moci okapat přebytečný tuk. Na řízek položte obdélníček másla. Další osmažený řízek položte na něj a opět dejte kousek másla. Tímto způsobem během smažení řízky štosujte do hrnce, který je pomůže uchovat teplé.
Hotové řízky podávejte spolu s uvařeným bramborem posypaným čerstvě nasekanou petrželkou a pokrm doplňte čerstvým okurkovým nebo jiným zeleninovým salátem.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.