Nadýchaný bílý chléb bez tuku - postup přípravy
Domácí bílý chléb si můžete v troubě upéci i za předpokladu, že do těsta nebudete dávat žádný tuk nebo olej. Důležité je správně zpracovat těsto.
Ingredience
Do zadělávací mísy prosejte mouku, přidejte sušené droždí, cukr a promíchejte. Pak přilijte vlažnou vodu a začněte zadělávat těsto. Po chvíli přisypejte sůl a vypracujte hladké a nelepivé těsto. Přikryjte ho a nechte kynout. Pak ho v míse namočenou rukou jakoby překládejte ze strany ke středu kolem dokola a následně ho nechte 30 minut kynout. Poté ho opět překládejte a nechte kynout dalších 20 minut.
Těsto dejte na pomoučněný vál, trochu ho rukou propracujte a udělejte z něho placku o rozměrech 30×25 centimetrů. Poté jej přeložte vždy ve třetině přes sebe viz video, přičemž z něj vždy oprašte mouku (můžete si pomoct mašlovačkou).
Otočte ho o 90 stupňů a opakujte proces s přeložením. Následně udělejte z těsta novou placku a srolujte ji. Nakonec opětovně přeložte těsto ve třetině a vytvarujte z něj bochánek.
Dejte ho do mísy vyložené utěrkou, kterou jste posypali moukou. Trošku bochánek posypte moukou, přikryjte ho a nechte hodinu kynout. Poté ho přeneste na pečicí papír, udělejte do něj zářez a dejte ho plech, který jste předem rozpálili v troubě.
Vložte plech spolu s kastrůlkem naplněným vroucí vodou do předem vyhřáté trouby na 230 °C a pečte chléb zhruba 30 až 35 minut. Následně vyjměte kastrůlek a dopečte bochánek při 200 °C dalších 15 minut.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.