Hrnkové kefírové knedlíky - postup přípravy
Kefírové knedlíky vznikly v kuchyni paní Marie Audrlické jako z nouze ctnost, když jí došlo mléko. Když ale zjistila, jak lahodný byl výsledek jejího pokusu, rozhodla se o něj podělit s ostatními.
Ingredience
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Rozklepněte dvě vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu, žloutky smíchejte s polohrubou moukou a kefírem a vše promíchejte do těstíčka.
Do žloutkového těsta vmíchejte vyšlehané bílky a nakrájené rohlíky. Pokud chcete, můžete přidat nadrobno nakrájenou řeřichu, osmaženou cibulku, zelí, špenát nebo třeba uzené maso. V tu chvíli můžete takto snadno připravit kompletní jídlo.
Výslednou knedlíkovou směsí naplňte hrnky tak, aby byly plné asi ze 2/3 jejich výšky. Pro lepší následnou manipulaci můžete hrnky vyložit potravinářskou fólií nebo mikrotenovými sáčky. Hrnky s těstem vyskládejte do hrnce s vroucí vodou. Voda by měla dosahovat rovněž zhruba do 2/3 výšky hrnků.
Hrnec přiklopte pokličkou a nechte knedlíky vařit v závislosti na objemu hrnků, ale nejméně asi 20 minut. Po jejich uplynutí zapíchněte do knedlíků špejli. Pokud na ní ulpí mokré těsto, ještě je chvíli vařte. Hotové knedlíky opatrně vyjměte z vody, vyklopte je z hrnků, nakrájejte je nití nebo velmi ostrým zubatým nožem a ihned podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.