Džem z černého rybízu zastudena - postup přípravy
Zastudena vyráběný džem z černého rybízu nejenže skvěle chutná, ale hlavně se v něm uchovají všechny zdraví prospěšné látky. O svůj oblíbený recept se s námi podělila paní Alice Stellmaierová.
Ingredience
Černý rybíz ihned po sklizení odstopkujte, ale nemyjte ho. Pokud už se rozhodnete ho omýt, je třeba jej nechat zcela uschnout, aby neobsahoval žádnou přebytečnou vodu.
Rybíz začněte mixovat a průběžně přidávejte cukr. Jeho množství by mělo odpovídat množství použitého rybízu. Rybíz s cukrem společně důkladně mixujte, a to tak dlouho, dokud se krystalky zcela nerozpustí. Hotový džem naplňte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic, uzavřete a uložte do chladu.
Díky vysokému obsahu pektinu v rybízu pyré ztuhne stejně jako běžně připravované džemy. Díky tomu, že se nevaří, si však zachová převážnou většinu obsažených vitaminů. Při uložení v lednici nebo na chladném místě bez obtíží vydrží jako čerstvý i několik let.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.