Domácí cuketový kečup s jablkem - postup přípravy
Pokud chcete domácí kečup bez jakýchkoliv přidaných látek, lze ho udělat z cukety a přidat do něho rajčatový protlak. Chuť mu dodá kombinace koření a bylinek.
Ingredience
Na kečup použijte mladé cukety, oloupejte je a dle potřeby vydlabejte. Jablka oloupejte a zbavte jádřince. Poté oloupejte i cibuli. Vše pokrájejte na menší kusy a rozemelte v mlýnku na maso. Poté směs dejte do hrnce a dejte vařit. Přidejte sůl a cukr, promíchejte a vařte hodinu, občas zamíchejte.
Přidejte ocet, rajčatový protlak, lisovaný česnek, mletou sladkou papriku, pepř a sušené oregano a ještě 20 minut povařte. Pak směs rozmixujte tyčovým mixérem a naplňte jí čisté, sterilizované skleničky. Jedna dávka by měla vyjít na 8 skleniček o objemu 300 mililitrů.
Sklenice zavíčkujte a dejte do hrnce vyloženého plátnem. Poté do něj nalijte vodu do 2/3 výšky skleniček a dejte ji vařit. Jakmile voda dosáhne bodu varu, sterilujte směs 15 minut. Poté sklenice vyjměte z hrnce, nechte vychladnout, zkontroluje víčka a skladujte na chladnějším temném místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Obżarciuch