Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak zpracovat rajčata beze zbytku – pyré, šťáva i dochucovadlo

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Jak zpracovat rajčata beze zbytku – pyré, šťáva i dochucovadlo - postup přípravy

Babička Boženy Němcové by pro pírko i přes plot skočila a kompletní zpracování rajčat bez jediného zmařeného zrníčka by pro ni bylo samozřejmostí. Nechte se inspirovat jejím vzorem a máte-li bohatou úrodu rajčat, zkuste je zpracovat podle návodu, o nějž se s námi podělila paní Alice Stellmaierová.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Rajčata pokrájejte na čtvrtky, vsypte je do hrnce a pod pokličkou je nechte 30 minut dusit. Po provaření je propasírujte přes sítko. To, co zbude, vložte do cedníku s plátnem a nechte samovolně vykapat, což bude trvat asi 2 až 3 hodiny. Slupky ani vykapanou šťávu nevyhazujte.

2. KROK

Propasírované pyré vložte zpátky do hrnce a za stálého míchání jej zahřívejte, dokud z něho neodpaříte veškerou přebytečnou tekutinu. Výsledné pyré naplňte do čistých a sterilizovaných zavařovacích sklenic a nechte je zavařit v hrnci s vroucí vodou. Poté uzavřené sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je pozvolna vychladnout.

3. KROK

Vykapanou rajčatovou šťávu můžete ihned vypít, anebo, pokud zpracováváte rajčat hodně, ji rovněž zavařte do sklenic. Je výborná k pití a bude se vám hodit jako zásoba na zimu. Je báječně sladká a vychlazená chutná skvěle.

4. KROK

A co se zbytkem po pasírování? Slupky obsahují nejvíce antioxidantu lykopenu, který dovede účinně regenerovat organismus a působí preventivně proti vzniku rakoviny či kardiovaskulárních chorob. Proto je nevyhazujte.

Rozprostřete slupky na plech pokrytý pečicím papírem a nechte je sušit při teplotě 50 až 70 °C, dokud nezačnou šustit. Poté je stačí rozmixovat na prach (skvěle poslouží elektrický mlýnek na kávu). Využijete je jako výborné dochucovadlo, anebo také barvivo pro vylepšení barvy i chuti pokrmů.

5. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů