Kynutý hruškový koláč s drobenkou - postup přípravy
K podzimu patří neodmyslitelně hrušky, vychutnejte si je ve formě skvělého kynutého koláče, jehož recept nám prozradila paní Romana Važanská. Jemné kynuté těsto se v něm snoubí s lahodnou chutí hrušek a neodolatelnou vůní skořice, společně pak vytvářejí neodolatelné sladké pokušení.
Těsto
Náplň
Drobenka
Dále na potření
Nejprve si připravte náplň, aby stihla vychladnout. Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubém struhadle do hrnce. Přidejte cukr, skořici a podlijte vše vodou.
Nastrouhané hrušky přiveďte k varu, poté do nich vmíchejte pudink rozmíchaný ve vodě a lehce povařte. Následně náplň nechte úplně vychladnout.
Základem těsta je kvásek. Do misky rozdrobte čerstvé droždí, přidejte lžičku cukru, lžíci mouky a zhruba třetinu vlažného mléka. Lehce promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte kvásek vzejít.
Zbylou mouku smíchejte se solí. Přidejte kvásek, rozpuštěné máslo, vlažné mléko, rozšlehané vejce a žloutek, cukr i citronovou kůru.
Vše důkladně zpracujte v kompaktní těsto, které nechte na teplém místě vykynout. Těsto nezapomeňte přikrýt utěrkou, během kynutí by mělo zdvojnásobit svůj objem. Mezitím si můžete předehřát troubu na 180 °C.
Hotové těsto přesuňte na vál a rozdělte na dva stejné díly. Každý díl položte na plech s pečicím papírem a vytvarujte do podoby koláče. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem, prostředek potřete náplní.
Z másla, cukru a mouky udělejte drobenku a posypejte jí koláče. Oba je vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte je asi 35 minut, podle typu trouby.
Během pečení plechy vyměňte, aby se oba koláče propekly stejnoměrně. Po vytažení z trouby potřete ještě horké koláče po okrajích rozpuštěným máslem s rumem, zbytkem můžete pokapat i náplň.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Facebook komentáře
Pro zobrazení, se přihlaste.