Hovězí krk s koprovou omáčkou a houskovým knedlíkem - postup přípravy
Koprová omáčka je česká klasika, která potěší všechny ty, kteří milují chuť a vůni kopru. O svůj oblíbený recept na ni se s námi podělila paní Ivana Reisingerová, která k ní uvařila hovězí krk a poctivý domácí houskový knedlík.
Hoveží krk
Koprová omáčka
Houskový knedlík
Domácí houskový knedlík
Do mouky udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Přilijte vlažné mléko, přisypte cukr, zakryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek.
Poté do kvásku rozklepněte vejce a osolte. Housku nakrájejte na malé kostičky. Těsto velmi důkladně prohněťte a nakonec do něj zapracujte nakrájenou housku
Těsto přikryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě. Z vykynutého těsta vytvořte dvě stejné šišky, které nechte kynout dalších 30 minut.
Vodu v hrnci přiveďte k varu a na mírném plameni knedlík vařte 10 minut, poté ho otočte a vařte dalších 10 minut. Knedlík vyjměte z vody a ihned ho po celé délce propíchejte vidličkou, aby unikla přebytečná pára a knedlík se nesrazil. Poté ho ideálně nití nakrájejte na plátky a servírujte.
Hovězí krk a koprová omáčka
Maso omyjte a vložte do hrnce se studenou vodou. Přidejte nové koření, pepř, bobkový list a sůl. Maso vařte na nižším plameni a v po celou dobu vaření sbírejte vysráženou bílkovinu. Jakmile bude maso měkké, dejte ho stranou.
V hrnci rozpusťte máslo, přisypte mouku a promíchejte. Jíšku postupně zalijte vývarem z masa a ihned metličkou rozmíchejte. Ochuťte octem, cukrem, solí a provařte 30 minut.
Omáčku zjemněte smetanou a ještě krátce povařte. Nadrobno nasekaný kopr přidejte do omáčky a vše důkladně promíchejte. Podle potřeby dochuťte cukrem, solí nebo octem.
Hotovou omáčku podávejte s hovězím masem a několika plátky domácího knedlíku.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.