Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Éclairs z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Éclairs z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem - postup přípravy

Éclairs jsou jedním z nejelegantnějších dezertů, které budou ozdobou každé sváteční tabule. Nejen že neodolatelně vypadají, ale také tak chutnají, lehké odpalované těsto doplňuje lahodný vanilkový krém, do kterého se zamilujete po prvním zakousnutí.

Ingredience pro:
20 kusů
+ -

Éclairs

Krém

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Začněte přípravou krému. Mléko, vajíčko, cukr, škrob a vanilkový cukr společně řádně promíchejte v hrnci a za stálého míchání přiveďte k varu.

2. KROK

Vmíchejte asi 50 g másla a vypněte plotnu. Hustý základ krému nechte zchladnout. Následně jej překryjte potravinářskou fólií a nechte zcela vychladit, ideálně v lednici.

3. KROK

Na odpalované těsto v hrnci smíchejte vodu, mléko, cukr, sůl a olej. Vše řádně promíchejte a přiveďte postupně k varu.

4. KROK

Do vroucí směsi vmíchejte po částech mouku. Nepřestávejte míchat, měla by vzniknout hladká směs. Jakmile jsou rozmíchány všechny hrudku, vypněte plotnu.

5. KROK

Základ těsta nechte asi 5 minut zchladnout, poté lehce prošlehejte. Postupně vmíchávejte vejce, další přidejte vždy až když je předchozí vejce zcela rozmíchané.

6. KROK

Vzniklým těstem naplňte cukrářský sáček a silnější špičkou na plech vyložený pečicím papírem stříkejte tyčinky dlouhé asi 8 cm.

7. KROK

Tyčinky lehce uhlaďte prstem namočeným ve vodě. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut, následně snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 25 minut. Během pečení neotvírejte troubu.

8. KROK

Upečené éclairs nechte zcela vychladnout. Během této doby si můžete připravit krém z másla a uvařeného vanilkového základu.

9. KROK

Máslo pokojové teploty vyšlehejte do pěny. Postupně, po lžících přidávejte vanilkový základ. Další lžíci hmoty přidávejte až poté, co je předchozí lžíce zcela zašlehána.

10. KROK

Vychladlé éclairs plňte cukrářským sáčkem s připraveným krémem. Použijte co nejtenčí špičku, tou udělejte do spodní strany éclairs otvor a zlehka vtlačte krém.

11. KROK

Hotové, naplněné éclairs posypte moučkovým cukrem. Pokud chcete luxusnější variantu, můžete je například polévat čokoládou a dále zdobit drcenými ořechy či mandlemi.

12. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

13. KROK

Videopostup krok za krokem

14. KROK

Zdroj receptu: Nafis Taomlar

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů