Sterilovaná rajčata, která vydrží dlouho čerstvá - postup přípravy
O rajčatech se říká, že jsou zázračnou potravinou. Hodí se k nejrůznějším pokrmům, skvěle chutnají i samotná a obsahují zdraví prospěšné živiny a vitamíny. Zavařte si rajčata a pomozte svému tělu v boji proti stárnutí, se zdravotními problémy a v prevenci proti rakovině.
Ingredience
Připravte si čtyři litrové sklenice, umyjte je a sterilizujte 10–15 minut ve vodní lázni. To stejné proveďte s víčky od sklenic.
Tip: Do každé sklenice s litrovým obsahem se vejde přibližně 8 menších rajčat.
Použít můžete rajčata nejrůznějších barev. Lepší jsou menší rajčata, protože se jich do sklenic vejde víc. Důležité je použít takové kusy, které jsou pevné a nejeví známky poškození.
Očištěná rajčata vložte do sklenic. Můžete k nim přidat také čerstvou bazalku, díky které dostanou zajímavější chuť. Sklenice naplňte rajčaty po okraj, ale zbytečně na ně netlačte, abyste je nerozmačkali.
Po naplnění sklenice pevně uzavřete víčkem a vložte je do hrnce, jehož dno vyplňte bavlněnou utěrkou. Do hrnce nalijte studenou vodu, asi do poloviny výšky sklenic, a přiveďte k varu. Vařte 25 minut a přes noc nechte sklenice vychladnout.
Sterilovaná rajčata můžete skladovat i několik měsíců. Jakmile sklenici otevřete, rajčata budou jako čerstvá a vy si na nich můžete pochutnat kdykoliv.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: САВЧЕНКО МИЛА