Domácí kynuté šátečky s tvarohem - postup přípravy
Vyzkoušejte recept na domácí šátečky z kynutého těsta, které chutnají jako z rodinné pekárny. Naplnit je můžete osvěžujícím tvarohem s rozinkami, avšak použít můžete také ořechovou nebo povidlovou náplň.
Těsto na šátečky
tvarohová náplň
Do větší mísy nalijte vlažné mléko a do něj přidejte med, špetku soli a vaječný bílek. Přisypte sušené droždí a lehce směs promíchejte.
Do mísy přidejte změklé máslo a přisypávejte prosátou hladkou mouku. Nejdříve vše promíchejte lžící a poté vypracujte po dobu 4–5 minut hladké a nelepivé těsto.
Těsto důkladně zakryjte potravinářskou fólií. Poté ho nechte kynout na teplém místě po dobu 30 minut.
Do mísy propasírujte tvaroh, přidejte k němu smetanový sýr a lžíci škrobu. Náplň dochuťte cukrem a rozinkami a všechny ingredience důkladně promíchejte.
Vykynuté těsto rozdělte na 11 stejně velkých dílů a vytvarujte z nich bochánky. Poté je vyválejte a rádýlkem je v 1/4 těsta v délce asi 3 cm po obou stranách nařízněte.
Do středu těsta vložte lžíci tvarohové náplně a přeložte rozříznuté části přes sebe tak, aby vznikl šáteček. Lehce ho upravte a položte ho na plech vyložený pečicím papírem.
Šátečky přikryjte utěrkou a nechte je kynout po dobu 20 minut. Poté je potřete rozmíchaným žloutkem ve lžící mléka.
Šátečky vložte do předehřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte je po dobu 25–30 minut. Poté je vyjměte z trouby a nechte je vychladnout. Před podáváním je můžete posypat moučkovým cukrem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: PAZANDA ZAMIRA