Pravidelné dilema, jaké druhy vánočního cukroví letos upéct, je opět tady. Druhý díl vánočního speciálu přináší 10 osvědčených receptů, které zvládnou začátečníci i pokročilí.
Ať už plánujete letos upéct 20 a více druhů cukroví, nebo se hodláte spokojit jen s několika málo klasickými, základem je mít správný recept, který se vždy povede. Inspirujte se našimi osvědčenými recepturami na cukroví, které v mnoha rodinách obvykle nesmí chybět na svátečním stole.
Domácí zázvorky
Zázvorky neodmyslitelně patří mezi ty druhy cukroví, které pamatují už naše babičky a jejichž chuť v nás dovede vyvolat nostalgickou náladu. Obecně se o zázvorkách traduje, že jsou tvrdé a mnozí by si na nich i zuby vylámali. Stačí si však pohlídat správnou dobu pečení, aby se nepřepekly, a změknou již po 10 dnech.
Vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky patří mezi stálice českého vánočního pečení. Mnoho kuchařek je ale z výsledků svého úsilí nešťastných, protože se jejich rohlíčky buď rozpadají, nebo jsou naopak příliš tuhé. Náš recept je jednoduchý a plný tipů, jak správně postupovat, aby se toto tradiční cukroví vždy podařilo a chutnalo jako od profesionálního pekaře.
Šlehačkové cukroví
Jednoduché, avšak velmi lahodné – to je šlehačkové cukroví z pouhých 3 ingrediencí. Díky smetaně ke šlehání je nesmírně jemné a rozplývá se na jazyku. Těsto navíc neobsahuje žádný cukr, cukroví se v něm pouze obaluje. Jedná se tak o skvělou volbu pro ty, kteří by rádi mlsali, ale zároveň si chtějí udržet svou štíhlou linii.
Ořešáky neboli chrousti
Oříškoví chrousti jsou zajímavým druhem cukroví, které tvarem připomíná sádlovky, ale je plné lískových oříšků. Ačkoliv se připravuje jen ze 3 obyčejných surovin, na svátečním stole působí velmi elegantně. Po upečení je potřeba ho nechat dobře odležet, to čekání však za tu chuť rozhodně stojí.
Dortoletky
Pokud chcete svou rodinu a známé okouzlit originálním, avšak osvědčeným cukrovím, vánoční dortoletky jsou jasná volba. Jedná se o delikátní cukroví slepované krémem, které je zdobené oříšky a rozpuštěnou čokoládou. Kreativní pekařky se navíc mohou vyřádit a ozvláštnit jednotlivé kousky různými zajímavými vzory z bílé a tmavé čokolády.
Mandlové suchárky
Jemné oříškové suchárky svou originalitou vynikají nad ostatními klasickými druhy vánočního cukroví. Ačkoliv jsou původně připravovány z mandlí, lze je nahradit například vlašskými či lískovými ořechy. Díky tomu, že se během pečení důkladně vysuší, navíc vydrží velmi dlouhou dobu bez úhony. Pokud vám tedy nějaké zbydou, budete si je moci bez obav vychutnat i po uplynutí vánočních svátků.
Medvědí pracny
Chcete-li si užít opravdovou chuť Vánoc, zaručeně upečte kakaové pracny. Ty podle našeho receptu krásně voní kořením a při správném vymazání formiček se nerozpadají. Mohou jim tak směle dát šanci i začátečníci, které toto výborné cukroví doposud míjelo.
Masarykovo cukroví
Oblíbené křehké cukroví, zvané také jako Masarykovy knoflíky, nese jméno po našem prvním československém prezidentovi, který jej údajně měl velmi v oblibě. Ačkoliv je s oříšky, není důvod se bát, že by bylo tvrdé. Ořechy se totiž před přidáním do těsta namáčí ve vodě nebo rumu, díky čemuž změknou.
Trubičky s krémem
I když na některé kuchařky působí trubičky s krémem složitě, a proto se jejich pečení pravidelně vyhýbají, opak je pravdou. Na jejich přípravu navíc ani nepotřebujete kupované cukrářské trubičky, díky našemu receptu si hravě vystačíte s jednou obyčejnou kuchyňskou vařečkou.
Pařížské rohlíčky
Existuje jen málo lidí, kteří by dokázali odolat pařížským rohlíčkům, ne každý má však odvahu si je dopřát, pokud byla do krému použita syrová vajíčka. Pro takové čtenáře máme dobrou zprávu. Nás recept je totiž důkazem toho, že to jde i bez nich, aniž by rohlíčky byly ochuzeny na chuti. Díky jednoduchému tipu navíc můžou vypadat jeden jako druhý, a to s minimem práce.
Unikl vám 1. díl našeho vánočního speciálu? Odkaz na něj najdete ZDE.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert, moučník či cukroví, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.