Poctivý ČSN bramborový salát s vejci - postup přípravy
Pokud hledáte inspiraci na poctivý vánoční bramborový salát s vejci a majonézou, vyzkoušejte tento retro recept z YouTube kanálu Recepty bez bretry podle norem ČSN. Servírujte ho se smaženým kaprem a plátkem citrónu.
Ingredience
Omyté brambory vložte do hrnce s vodou a osolte je. Uvařte je do úplného změknutí, vodu slijte a brambory nechte zcela vychladnout. Poté brambory oloupejte.
Očištěnou mrkev uvařte do měkka. Nakládané okurky nakrájejte na menší kousky a přendejte je do velké mísy. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a přidejte ji k okurkům.
Uvařenou mrkev nakrájejte na menší kousky a vložte ji do mísy. Přidejte cukr, sůl, ocet a pepř. Směs velmi důkladně promíchejte a nechte ji na hodinu odležet v lednici.
Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Do většího hrnce nalijte vodu a do ní vložte nádobu s bílky. Hrnec přiklopte poklicí a vařte je na velmi slabém ohni.
Uvařené bílky vyjměte z nádoby a nakrájejte je na tenké plátky, poté je překrojte ještě napůl a vložte je do misky. Přidejte majonézu a vše pečlivě promíchejte.
Nakonec přidejte nakrájené brambory na větší kousky a opět vše pečlivě, ale opatrně promíchejte. Salát vložte do lednice a nechte ho odležet alespoň dvě hodiny.
Bramborový salát můžete před servírováním ozdobit čerstvou petrželkou.
Tip: Žloutky, které vám při přípravě salátu zbyly, rozhodně nevyhazujte. Připravte z nich domácí majonézu, díky které bude salát ještě chutnější.
Pokud máte svůj oblíbený recept ze studené kuchyně, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Studená kuchyně: Saláty, pomazánky a další.