Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové škubánky s mákem a cukrem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 5 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Bramborové škubánky s mákem a cukrem - postup přípravy

Škubánky, šulánky, kucmoch nebo méně známé trpalky jsou starý postní pokrm, který má v naší kuchyni již velmi dlouhou tradici, a v každém kraji ho připravují trošku jinak. Vyzkoušejte recept podle paní Važanské a připravte si je s mletým mákem, avšak i s tvarohem, cukrem nebo praženou strouhankou neuděláte chybu.

Ingredience pro:
4 porce
+ -

Bramborové škubánky

Na posypání

Kuchařka
Kuchařka: Tereza Pěnicová
1. KROK

Brambory oloupejte a nakrájejte je na menší kousky. Vložte je do hrnce s vodou a vařte je na mírném ohni téměř do změknutí.

2. KROK

Polovinu vodu slijte a brambory rozmačkejte. Poté do nich koncem vařečky udělejte díry, zasypte je polohrubou moukou a směs vařte pod poklicí na mírném ohni ještě asi 10 minut.

3. KROK

Brambory pečlivě promíchejte do hladké směsi. Poté pomocí lžíce namočené v sádle tvořte na talíř nočky. Posypte je mákem, cukrem a nakonec je přelijte rozpuštěným máslem.

4. KROK

Tip: Pokud vám zbyde bramborové těsto, vytvarujte z něj placičky, které obalte v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance. Smažte je na sádle, dokud nebudou zlatavé.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

6. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů