Bramborové škubánky s mákem a cukrem - postup přípravy
Škubánky, šulánky, kucmoch nebo méně známé trpalky jsou starý postní pokrm, který má v naší kuchyni již velmi dlouhou tradici, a v každém kraji ho připravují trošku jinak. Vyzkoušejte recept podle paní Važanské a připravte si je s mletým mákem, avšak i s tvarohem, cukrem nebo praženou strouhankou neuděláte chybu.
Bramborové škubánky
Na posypání
Brambory oloupejte a nakrájejte je na menší kousky. Vložte je do hrnce s vodou a vařte je na mírném ohni téměř do změknutí.
Polovinu vodu slijte a brambory rozmačkejte. Poté do nich koncem vařečky udělejte díry, zasypte je polohrubou moukou a směs vařte pod poklicí na mírném ohni ještě asi 10 minut.
Brambory pečlivě promíchejte do hladké směsi. Poté pomocí lžíce namočené v sádle tvořte na talíř nočky. Posypte je mákem, cukrem a nakonec je přelijte rozpuštěným máslem.
Tip: Pokud vám zbyde bramborové těsto, vytvarujte z něj placičky, které obalte v rozšlehaných vejcích a poté ve strouhance. Smažte je na sádle, dokud nebudou zlatavé.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.