Atomový chléb ze 4 druhů semínek - postup přípravy
Pokud chcete mít stále po ruce čerstvý chléb vyrobený ze zdravých semínek, připravte si Atomový chléb. Jeho výroba je jednoduchá, rychlá a při správném skladování vám pečivo vydrží čerstvé až 1 rok.
Ingredience
V míse smíchejte vodu se suchým droždím a odložte ji bokem k pozdějšímu použití. V jiné míse smíchejte celozrnnou mouku, lněná, slunečnicová, dýňová a sezamová semínka se solí a vše zalijte vodou s rozpuštěným droždím.
Z ingrediencí vytvořte těsto, které přikryjte potravinovou fólií a nechte jej 60 minut na teplém místě odpočívat. Po této době ho trochu prohněťte.
Připravte si dvě sterilizované sklenice s víky a vytřete je pečlivě rostlinným olejem. Těstem je naplňte do poloviny a jejich strany ušpiněné od těsta otřete papírovým ubrouskem, aby se je podařilo dobře uzavřít..
Poznámka: Těsto ve sklenicích pořádně utlačte.
Těsto nechte 20 minut stát, poté jeho povrch potřete zbytkem olivového oleje a pečte ho v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 45 minut.
Poznámka: V případě, že sklenice obsahují těsnící gumu, do trouby ji nedávejte a připevněte ji na víko sklenice až po upečení chleba tak, jak je ukázáno níže ve videu.
Uzavřené pečivo nechte chladnout v obrácených sklenicích dnem vzhůru.
Poznámka: Takto připravený atomový chléb vydrží ve vzduchotěsných sklenicích na tmavém místě až 1 rok.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja