Nadýchané hanácké koláče plněné tvarohem - postup přípravy
Pokud plánujete rodinnou oslavu, upečte svým hostům tyto nadýchané hanácké koláče plněné tvarohem podle paní Sojkové, které vypadají i chutnají, jako by je upekl sám mistr pekař. Jejich příprava přitom není vůbec složitá a zvládne je opravdu každý.
Na těsto
Tvarohová náplň
Do nádoby nalijte mléko, přisypte do něj droždí a lžící cukru. Vše promíchejte a nechte vzejít kvásek. Do velké mísy nasypte polohrubou mouku a přidejte k ní změklé máslo.
Do mísy přidejte sůl, vejce a nalijte do ní vzniklý kvásek. Poté vše pečlivě promíchejte a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Těsto přikryjte utěrkou a na teplém místě ho nechte odpočinout přibližně 20 minut. Do mísy nasypte rozinky a zalijte je rumem.
Do mísy dejte tvaroh a dle chuti do něj přisypte cukr a vanilový cukr. Přidejte do něj citrónovou kůru a žloutek. Rozinky sceďte a přidejte je do tvarohu.
Tvaroh nařeďte dle chuti mlékem a vše pečlivě promíchejte. Z těsta tvarujte malé bochánky. Jednotlivé bochánky pomocí je prstů roztáhněte a naplňte je tvarohovou náplní.
Naplněné koláčky potřete žloutkem a posypejte je oblíbenou drobenkou. Poté je přendejte na plech vyložený pečicím papírem.
Koláčky vložte do předehřáté trouby na 165 °C na program horký vzduch a pečte je přibližně 15–20 minut do zlatova.
Koláčky vyjměte z trouby a nechte je zcela vychladnout. Poté je už jen posypte moučkovým cukrem a můžete je servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.