Vepřo knedlo zelo s cibulovou omáčkou - postup přípravy
Připravte si klasické vepřo knedlo zelo s cibulovou omáčkou, která dodá pokrmu na zajímavosti, podle receptu z Youbube kanálu Recepty bez brepty. Upečené maso se doslova rozpadá na jazyku a v zelí najdete nečekanou ingredienci, která mu dodává originální chuť.
Maso
Zelí
Omáčka
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Poté maso osolte, opepřete a namarinujte prolisovaným česnekem ze všech stran.
Dno zapékací mísy pokryjte nakrájenou cibulí a na ni položte maso. Do mísy vložte plátek sádla a vše podlijte vodou. Pokrm vložte do předehřáté trouby na 160 °C a pečte ho 2,5 hodiny.
Zelí zbavte láku a nakrájejte ho nadrobno. Lák nevylévejte, budete ho potřebovat. Nakrájejte také špek a oloupanou cibuli, které dejte smažit do hrnce s rozehřátým olejem. Po asi 2 minutách smažení do hrnce přidejte zelí, které zalijte lákem.
Do zelí vmíchejte bobkový list, drcený kmín, sůl a vše zalijte vodou. Zelí vařte pod pokličkou 20 minut.
Poznámka: Použijte k zalití tolik vody, aby bylo zelí zcela ponořené.
Jablko a brambor oloupejte a nastrouhejte obě suroviny na jemném struhadle. Následně vše vmíchejte do hrnce se zelím, přidejte trochu vody a vařte dalších 20 minut.
Poznámka: Podle vlastních preferencí dochuťte zelí cukrem a solí.
Upečené maso vyndejte z trouby, přelijte ho výpekem, zabalte ho do alobalu a nechte ho odpočívat 10 minut. Cibuli ze zapékací mísy přelijte do pánve, do které vlijte trochu vody a zahustěte trochou mouky.
Poznámka: Omáčku dochuťte solí, pepřem a vařte ji 10 minut.
Odpočinuté maso nakrájejte na tenké plátky a servírujte společně s knedlíkem a zelím.
Tip: Maso přelijte připravenou omáčkou z cibule.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty