Slaná vánočka pečená v Tetrapak krabici - postup přípravy
Velikonoce nemusí být jen o sladkém pečivu, proto se inspirujte receptem na nadýchanou slanou vánočku, po které se jen zapráší. Servírovat ji můžete samotnou nebo s oblíbenou pomazánkou.
Na těsto
Na náplň
Na ozdobu
Do větší mísy nalijte teplé mléko a přisypte do něj sušené droždí. Směs promíchejte a nechte vzejít kvásek po dobu 15 minut.
Do mísy rozklepněte vejce, přidejte do ní sůl, cukr a směs pečlivě promíchejte. Poté do ní vsypte prosátou hladkou mouku a vypracujte hladké nelepivé těsto.
Těsto lehce roztáhněte do placky a potřete ji změklým máslem. Poté na ni nasypte nastrouhanou šunku, nadrobno nakrájenou jarní cibulku a černé olivy.
Do těsta zapracujte přidané suroviny a poté ho vložte do mísy. Následně ho přikryjte utěrkou a nechte ho na teplém místě kynout po dobu 1 hodiny.
Těsto vyjměte z mísy, lehce ho posypte hladkou moukou a krátce ho propracujte. Poté ho rozdělte na 9 stejně velkých kusů.
Do pánve nalijte olej a orestujte na něm dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli. Poté ji přendejte do mísy a rozklepněte do ní vejce. Následně ji dochuťte solí a pepřem.
Do směsi přisypte nasekaný čerstvý kopr a najemno nastrouhanou mozzarellu. Poté vše velmi pečlivě promíchejte.
Z 1 kusu těsta vytvořte váleček a ten poté rozválejte. Potřete ho sýrovou směsí a opět ho srolujte do válečku. Postup opakujte i u zbylých 8 kusů.
Vezměte 3 válečky, na koncích je spojte a postupným překládáním z nich upleťte cop. Postup opakujte i u zbylých 6 kusů.
Teprapakové krabici seřízněte čelní stranu a vánočky do nich vložte. Poté je přendejte na plech, přikryjte je utěrkou a nechte je kynout ještě 20 minut.
Vánočky potřete rozšlehaným vejcem a posypte je sezamovými semínky. Poté je vložte do předehřáté trouby na teplotu 180 °C a pečte je 30 minut.
Upečené vánočky vyjměte z trouby, vyklopte je z forem a nechte je zcela vychladnout. Poté je můžete servírovat.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Appetizing.tv-Baking Recipes