Koláčky s tvarohem, třešněmi a drobenkou - postup přípravy
Koláčky s tvarohem jsou chutným dezertem, který můžete podávat ke snídani, svačině, ale také jako sladkou tečku po hlavním jídle na oslavách. Připravíte je velmi jednoduše.
Těsto
Tvarohová náplň
Drobenka
Třešňová náplň
Na pomazání
V misce smíchejte teplé mléko se směsí 1 lžíce cukru a droždí a směs nechte 10 minut kvasit. Do rendlíku vložte máslo a 1 minutu ho rozpouštějte. Zatím ve větší míse smíchejte mouku s cukrem, solí, kváskem, vejcem a vaječným žloutkem.
Do vzniklé hmoty vmíchejte rozpuštěné máslo a uhněťte těsto, které vložte do mísy vymazané máslem, přikryjte ho utěrkou a nechte 1,5 hodiny kynout na teplém místě.
Po vykynutí těsto znovu prohněťte na pomoučeném vále a rozdělte ho na 8 stejných částí, z nichž každou prohněťte, roztáhněte do stran, které k sobě následně přilepte a vytvořte bochánek tak, jak je ukázáno ve videu níže.
Poznámka: Každá část těsta by měla mít přibližně 87 g.
Bochánky odkládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je sáčkem a nechte je kynout 40 minut. Nyní si připravte tvarohovou náplň.
Do mísy propasírujte tvaroh, který následně smíchejte s cukrem, vanilkovým cukrem, vaječným žloutkem a změklým máslem. Poté připravte drobenku smícháním pšeničné mouky, cukru, vanilkového cukru a změklého másla.
Poté připravte třešňovou náplň smícháním vypeckovaných třešní a škrobu. Následně odkryjte bochánky a pomocí dna sklenice v jejich středu vytvořte prohlubeň, kterou naplňte tvarohovou náplní a třešněmi.
Tip: Aby se vám těsto nelepilo na dno sklenice, vždy jej pomažte trochou oleje.
V misce vyšlehejte vejce s mlékem a povrch všech bochánků jí potřete. Na závěr všechny koláčky s tvarohem posypte drobenkou a pečte je v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 25 minut.
Poznámka: Koláčky dejte chladit na chladící mřížku a poté je můžete servírovat s kávou, čajem nebo kakaem.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская