Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jahodový sirup s citronovou šťávou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Jahodový sirup s citronovou šťávou - postup přípravy

Chcete-li mít jahodový sirup stále po ruce, připravte si jej podle tohoto jednoduchého receptu. Při správném skladování vám koncentrát vydrží v mrazáku až 1 rok.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Příprava

Uchování

Sirup

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Jahody rozdělte do dvou mís. Do každé mísy vsypte lžičku jedlé sody a poté jahody zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Jahody nechte 10 minut stát a následně z nich odstraňte zelené části. 

2. KROK

Poznámka: 500 g jahod uchovejte pro použití v budoucnu dle následujícího návodu. Z jahod ve druhé míse si připravte chutný jahodový sirup.

3. KROK

Poté ovoce sceďte, důkladně omyjte a naplňte jím plastové lahve. Do každé 500ml lahve vsypte lžíci cukru, uzavřete ji víčkem a protřepte ji, aby se cukr dostal i mezi jahody

Poznámka: Tímto způsobem můžete skladovat jahody v mrazáku až 1 rok.

4. KROK

Tip: Takto připravené jahody můžete používat k výrobě mléčných koktejlů nebo je přidávat ke zmrzlině, jíst je čerstvé, či z nich připravit koláč.

5. KROK

1500 g jahod vsypte do hrnce, zasypte je cukrem a zalijte vodou. Hrnec postavte na plotnu a jeho obsah vařte přibližně 20 minut na středním plameni. 

Poznámka: Jahody během vaření občas promíchejte.

6. KROK

Po této době obsah hrnce rozmixujte ponorným mixérem do hladka a do směsi vmíchejte citronovou šťávu. Vše vařte dalších 5 minut. 

Poznámka: Na povrchu se bude během vaření tvořit pěna, kterou postupně sbírejte pomocí lžíce.

7. KROK

Po uvaření hrnec odstavte z tepla a směs nechte volně vychladnout. 

Tip: Po vychladnutí jahodovým sirupem naplňte plastové lahve, které uzavřete a skladujte v mrazáku, kde vydrží až 1 rok. 

8. KROK

Poznámka: Nebudete-li láhev se sirupem otevírat, můžete ji skladovat v lednici 6 měsíců, aniž by se její obsah zkazil. 

9. KROK

Tip: Chcete-li sirup použít do šťávy, rozmíchejte 1 polévkovou lžíci jahodového sirupu ve sklenici vody. 

10. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů