Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Makový koláč „Makovec“ s hřebíčkem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Makový koláč „Makovec“ s hřebíčkem - postup přípravy

Makovec podle receptu paní Romany Važanské je nadýchaný, sladký a díky přidanému hřebíčku má originální chuť. Potěšte své hosty dezertem vhodným ke kávě i čaji.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Ingredience

Do formy

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

V míse smíchejte cukr, vanilkový cukr a vaječné žloutky. Směs třete 20 minut. 

Poznámka: Vaječné žloutky přidávejte do směsi postupně, aby se ingredience lépe propojily. 

2. KROK

Do směsi poté přidejte citronovou kůru, hřebíček, mák a všechny ingredience důkladně promíchejte. Ve vedlejší míse vyšlehejte z vaječných bílků tuhý sníh, který do žloutkové směsi opatrně vmíchejte. 

Poznámka: Citronovou kůru nastrouhejte z dobře omytého a chemicky neošetřeného citronu.

3. KROK

Nakonec přidejte hrubou mouku a vytvořte těsto, které vylijte do formy na pečení. Makovec pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut.

Poznámka: Formu vymažte tukem a vysypte moukou, abyste z ní makovec po upečení snadno vyndali.

4. KROK

Tip: Zda je dezert upečený poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud vytáhnete čistou špejli, máte hotovo. V případě, že se na špejli těsto zachytí, ještě chvíli pečte.

5. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

6. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů