Rajčata ve vlastní šťávě jen z 1 ingredience - postup přípravy
K přípravě rajčat ve vlastní šťávě budete potřebovat jen jednu ingredienci. Recept vám umožní zachovat čerstvou a plnou chuť rajčat, kterou si můžete užívat až 2 roky.
Ingredience
Rajčata omyjte, zbavte je stopek a přibližně ¼ z nich odeberte na vytvoření šťávy. Tato rajčata nakrájejte na čtvrtky, které rozemelte dohladka.
Směs vlijte do hrnce a přiveďte ji k varu – potrvá to přibližně 3–4 minuty. Rajčata dále vařte 5 minut.
Poznámka: Během vaření sbírejte pěnu, která se bude tvořit na povrchu.
Zbytek rajčat propíchejte vidličkou, aby nepopraskala, naplňte jimi sklenice a zalijte je připravenou, ještě horkou, šťávou.
Poznámka: V tomto receptu byly použity tři sklenice o objemu 2000 ml.
Sklenice vložte do hrnce s vroucí vodou, jemně je přiklopte víčky a vařte je 20 minut. Poté je vyndejte a položte je na rovný povrch. Víčka pevně utáhnete a sklenice nechte volně vychladnout.
Tip: Dno hrnce vyložte čistou utěrkou.
Rajčata ve vlastní šťávě následně skladujte na chladném a temném místě. Takto připravený pokrm vydrží čerstvý až 2 roky.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Melissa Mir