Klasická hovězí roštěná s omáčkou a rýží - postup přípravy
Připravte si klasickou hovězí roštěnou s rýží podle Youtube kanálu Vaření s Jančou. Maso se doslova rozpadá v ústech a doplňuje ho lahodná a výrazná omáčka.
Ingredience
Na zahuštění
Příloha
Maso nakrájejte na plátky a jemně ho naklepejte z obou stran. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na oleji ji smažte 3–4 minuty, do hněda.
Poznámka: Cibuli smažte ve větším hrnci, který je vhodný na pečení v troubě.
Tip: Okraje plátků masa nařízněte, aby se maso nekroutilo. Naklepávejte ho přes sáček, který minimalizuje riziko poškození struktury masa a odstřikování šťávy do okolí.
Zatímco se cibule smaží, maso z obou stran osolte, opepřete, ochuťte prolisovaným česnekem a pomažte hořčicí. Následně plátky masa naskládejte do hrnce s cibulí, hrnec přikryjte pokličkou a maso duste 10 minut.
Poté maso otočte a duste ho dalších 10 minut. Po této době přilijte do hrnce trochu horké vody, abyste získali více šťávy, hrnec opět přiklopte pokličkou a maso pečte v předehřáté troubě na 170–180 °C po dobu 1,5 hodiny, do změknutí.
Po upečení maso z hrnce vyndejte a do šťávy vmíchejte trochu horké vody a ⅓ vaničky bujónu.
Tip: Do omáčky nevkládejte celou vaničku bujónu, aby pokrm nebyl příliš slaný.
Omáčku zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě a vařte ji minimálně 20 minut, aby byl pokrm lépe stravitelný.
Poznámka: Množství vody a mouky je závislé na vašich požadavcích týkajících se hustoty omáčky.
Klasickou hovězí roštěnou podávejte s vařenou rýží a omáčkou. Pokrm můžete ozdobit cibulí a kapií.
Poznámka: Rýži vařte v horké osolené vodě 15 minut do změknutí. Popřípadě se řiďte pokyny k přípravě na obalu konkrétního produktu.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaření s Jančou