Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasická hovězí roštěná s omáčkou a rýží

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 134 minut

Klasická hovězí roštěná s omáčkou a rýží - postup přípravy

Připravte si klasickou hovězí roštěnou s rýží podle Youtube kanálu Vaření s Jančou. Maso se doslova rozpadá v ústech a doplňuje ho lahodná a výrazná omáčka.

Ingredience pro:
8 porcí
+ -

Ingredience

Na zahuštění

Příloha

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Maso nakrájejte na plátky a jemně ho naklepejte z obou stran. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a na oleji ji smažte 3–4 minuty, do hněda. 

Poznámka: Cibuli smažte ve větším hrnci, který je vhodný na pečení v troubě.

2. KROK

Tip: Okraje plátků masa nařízněte, aby se maso nekroutilo. Naklepávejte ho přes sáček, který minimalizuje riziko poškození struktury masa a odstřikování šťávy do okolí. 

3. KROK

Zatímco se cibule smaží, maso z obou stran osolte, opepřete, ochuťte prolisovaným česnekem a pomažte hořčicí. Následně plátky masa naskládejte do hrnce s cibulí, hrnec přikryjte pokličkou a maso duste 10 minut.

4. KROK

Poté maso otočte a duste ho dalších 10 minut. Po této době přilijte do hrnce trochu horké vody, abyste získali více šťávy, hrnec opět přiklopte pokličkou a maso pečte v předehřáté troubě na 170–180 °C po dobu 1,5 hodiny, do změknutí.

5. KROK

Po upečení maso z hrnce vyndejte a do šťávy vmíchejte trochu horké vody a ⅓ vaničky bujónu. 

Tip: Do omáčky nevkládejte celou vaničku bujónu, aby pokrm nebyl příliš slaný.

6. KROK

Omáčku zahustěte moukou rozmíchanou ve vodě a vařte ji minimálně 20 minut, aby byl pokrm lépe stravitelný.

Poznámka: Množství vody a mouky je závislé na vašich požadavcích týkajících se hustoty omáčky.

7. KROK

Klasickou hovězí roštěnou podávejte s vařenou rýží a omáčkou. Pokrm můžete ozdobit cibulí a kapií. 

Poznámka: Rýži vařte v horké osolené vodě 15 minut do změknutí. Popřípadě se řiďte pokyny k přípravě na obalu konkrétního produktu.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Vaření s Jančou

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů