Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pečené vepřové maso v celku na pivu

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 315 minut

Pečené vepřové maso v celku na pivu - postup přípravy

Pečené vepřové maso v celku se skvěle hodí pro slavnostní obědy a neformální setkání s blízkými. Díky receptu můžete připravit šťavnaté maso s křupavou kůrkou.

Ingredience pro:
1 kus
+ -

Ingredience

Na pomazání

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Vepřové maso osušte ubrouskem ze všech stran a na několika místech ho nařízněte. Neřežte do masa, ale pouze do tučné části.    

Poznámka: Osušení je nutné pro to, aby mělo maso po upečení křupavou kůrku.

2. KROK

Maso důkladně potřete solí a položte ho, kůží nahoru, na grilovací mřížku umístěnou v pekáči. Maso podlijte 100 ml vody a vložte ho do studené trouby, kterou zapněte na 180 °C a pečte ho 1 hodinu. 

3. KROK

Poté pekáč vyjměte z trouby a k masu přilijte trochu vody a pečte ho další 1 hodinu. Po dvou hodinách pečení maso otočte na druhou stranu a pečte ho dalších 90 minut.

4. KROK

Poznámka: Je-li to nutné, dolijte do pekáče vodu – nesmí zůstat suchý. V případě, že máte jinou hmotnost masa, než je uvedena v receptu, řiďte se pravidlem, které říká, že by se mělo 1000 g masa péct 1 hodinu. 

5. KROK

Po upečení maso otočte znovu kůží nahoru a polijte ho pivem, která podpoří jeho křupavost a dodá mu zajímavou chuť. Maso vložte opět do trouby rozpálené na 180 °C a pečte ho 90 minut.  

6. KROK

Zatímco se maso peče, připravte směs na pomazání. Upečené maso směsí potřete, čímž ještě více podpoříte křupavost kůrky a zvýrazníte chuť masa. Maso vraťte do trouby, u které zvyšte teplotu na 220 °C a pečte ho posledních 15 minut.

7. KROK

Tip: Pečené vepřové maso v celku servírujte nakrájené na plátky s pečivem nebo jinou oblíbenou přílohou. Skvěle se k masu hodí také křen, hořčice a beraní rohy.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK

Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů