Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Záhorácký závitek z plecka se zelím, slaninou a klobásou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 90 minut

Záhorácký závitek z plecka se zelím, slaninou a klobásou - postup přípravy

Klasické záhorácké závitky se připravují z vepřového bůčku plněného zelím. Pokud vám ale tato úprava příliš „nejede“, zkuste variaci z plecka se slaninou a klobásou podle receptu od paní Ladislavy Šatavové.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vepřovou plech nakrájejte na plátky, po obou stranách je rozklepejte a podle chuti osolte, opepřete, potřete prolisovaným česnekem a trochou hořčice. Doprostřed plátků vyrovnejte trochu zelí, proužek slaniny a kousek klobásy a stočte je do pevné rolády, kterou zajistěte párátky, nití nebo jiným „udělátkem“ na závitky.

2. KROK

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na drobné kostičky. Orestujte ji na sádle nebo na oleji buďto rovnou v pekáčku, anebo v pánvi, a do pekáčku ji následně vyklopte. Na cibuli vyrovnejte zabalené závitky, na ně nasypejte plátky česneku, sůl, pepř a kmín.

3. KROK

Podlijte závitky trochou vody a vložte do trouby péct při teplotě 200 °C asi 90 minut. V průběhu pečení závitky pravidelně přelévejte výpekem, v případě potřeby přilijte trochu vody a v polovině pečení je otočte na druhou stranu, aby krásně zezlátly ze všech stran.

4. KROK

Když jsou závitky měkké, zahustěte výpek trochou hladké mouky a případně jej ještě dochuťte. Ihned po vytažení z trouby závitky servírujte s bramborovým knedlíkem a trochou šťávy z pekáče.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů