Rajčatovo-papriková omáčka adžika s česnekem - postup přípravy
Vyzkoušejte jednoduchou, lahodnou a chuťově výraznou omáčku adžiku. Můžete ji servírovat jako omáčku k masu, ale také jako originální dip s oblíbeným pečivem.
Ingredience
Rajčata omyjte, nakrájejte je na poloviny a vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Kapie omyjte, odstraňte z nich semeníky a vyskládejte je na druhý plech pokrytý pečicím papírem.
Poznámka: Pokud vám při odstraňování semeníků zbydou kousky paprik, odložte je bokem na později.
Z hlav česneku odřízněte špičku a poté je zabalte do pečicího papíru a přidejte na plech k paprikám. Oba plechy pečte současně v předehřáté troubě na 230 °C po dobu 15–20 minut.
Po této době plechy vyměňte a zeleninu pečte dalších 10–15 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Zelenina by měla být upečená do hněda.
Plechy vyjměte a z upečených paprik sejměte slupky tak, jak to můžete vidět ve videu níže. Kapie nakrájejte na menší kusy a vložte je do většího hrnce, do kterého přidejte také upečená rajčata.
Na vrch rajčat vymačkejte upečený česnek, do hrnce přidejte odřezky z paprik, které vám zbyly, a nakonec přidejte také feferonku.
Poznámka: Nechcete-li, aby byla omáčka adžika příliš pikantní, feferonku vynechte.
Pomocí vařečky ingredience v hrnci promíchejte a dejte směs na 10 minut vařit. Následně ji rozmělněte tyčovým mixérem do hladka a vmíchejte do ní olivový olej, ocet a sůl. Pokračujte ve vaření dalších 5 minut a směs stále míchejte.
Hotovou omáčkou naplňte sterilizované sklenice, které uzavřete a jejich obsah nechte volně vychladnout. Poté pokrm skladujte na chladném a temném místě. Po otevření omáčku co nejdřív spotřebujte.
Tip: Omáčku adžiku můžete servírovat s nasekanými vlašskými ořechy společně s oblíbeným pečivem.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: köyden lezzetler