Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zapečená kotleta ve slanině se salátem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Zapečená kotleta ve slanině se salátem - postup přípravy

Zapečená kotleta ve slanině je sytý a chutný pokrm, kde šťavnatost masa doplňuje křupavá slanina a svěží salát. Jídlo můžete servírovat jako slavnostní hlavní chod.

Ingredience pro:
5 porcí
+ -

Maso

Salát

Zálivka

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Zapékací mísu vyložte plátky slaniny tak, aby polovina každého plátku přečnívala přes okraj mísy. Slaninu pokryjte několika plátky oloupaných brambor, které osolte a ochuťte pepřem a mletou sladkou paprikou.

Tip: Při plnění mísy se můžete inspirovat postupem níže ve videu.

2. KROK

Vepřové maso nakrájejte na 4 plátky o šířce 2 cm, které jemně naklepejte. 

Tip: Maso naklepávejte přes sáček, který zmírní riziko porušení struktury masa a zabrání odstřikování šťávy do okolí.

3. KROK

Dva plátky masa položte na vrstvu brambor a posypte ho polovinou množství nastrouhaného sýra. Na vrstvu sýra položte další plátky brambor, které posypte solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. 

4. KROK

Brambory zasypte druhou polovinou nastrouhaného sýra, na který položte zbylé dva plátky masa. Na maso nalijte vejce a pokrm zakryjte plátky slaniny, které přes mísu přečnívají. Pokrm zakryjte alobalem a pečte ho v předehřáté troubě na 180°C po dobu 45 minut.

5. KROK

Mezitím, co se maso peče, připravte salát. Omytá rajčata nakrájejte na malé kousky stejně, jako okurky. Jarní cibulku nasekejte nadrobno a přidejte ji k zelenině společně s nasekanou petrželkou a mátou. 

6. KROK

V jiné misce si připravte zálivku. Olej smíchejte s citronovou šťávou, solí a černým pepřem. Zálivku vmíchejte do mísy se zeleninou a salát servírujte jako přílohu k zapečené kotletě ve slanině, kterou podávejte nakrájenou na plátky.

7. KROK

Tip: Salát skvěle chutná také vychlazený. V takovém případě ho vložte, před podáváním, aspoň na 20 minut do lednice. 

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

9. KROK

Videopostup krok za krokem

10. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů