Štolové cukroví s mandlemi a rozinkami - postup přípravy
Štolové cukroví s ořechy vás potěší svou bohatou chutí a nádhernou vůní. Výhodou této vánoční pochoutky je, že ji připravíte snadno, rychle a bez použití vajec.
Těsto
Zdobení
Rozinky spařte horkou vodou a poté je smíchejte s pomerančovou šťávou, ve které je nechte marinovat 15 minut.
Tip: Pokud cukroví nebudou jíst děti, můžete pomerančovou šťávu vyměnit za rum nebo jiný alkohol.
Do samostatné misky vložte mandle, které zalijte horkou vodou a nechte je ponořené 3–4 minuty. Mandle oloupejte, nasekejte nadrobno a smíchejte je s rozinkami.
V další misce smíchejte cukr s pomerančovou kůrou a směs odložte bokem. Ve větší míse vyšlehejte změklé máslo, do kterého vešlehejte cukrovou směs. Po troškách přidejte tvaroh a pokračujte ve šlehání, dokud se ingredience nespojí.
Lžíci mouky vmíchejte do rozinek s mandlemi, které následně vmíchejte do vyšlehané směsi s tvarohem. Do té přidejte také zbytek mouky smíchané s kypřicím práškem do pečiva a vytvořte těsto.
Tip: Mouku před použitím prosejte. Zmírníte tak riziko vzniku hrudek v těstu.
Těsto vyválejte na plát o výšce 1 cm a rozkrojte ho na kousky o velikosti cca 3×3 cm. Kousky těsta vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 20–25 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Štolové cukroví by mělo být upečené dozlatova.
Po upečení nechte cukroví 2 minuty chladnout a poté ho potřete rozpuštěným máslem. Sladkou pochoutku posypte moučkovým cukrem, uzavřete ji do vzduchotěsné nádoby a nechte ji 3 dny odpočívat. Poté ji můžete servírovat.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская