Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Tatrankové koule s čokoládou

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 48 minut

Tatrankové koule s čokoládou - postup přípravy

Tatrankové koule jsou neodolatelné pro svou čokoládovou chuť a příjemně křupavý povrch. Skvěle se hodí jako cukroví na vánoční stůl i malý dezert během roku.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Náplň

Poleva

Na obalení

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Změklé máslo šlehejte 2 minuty, do hladka a poté do něj vešlehejte uvařené vaječné žloutky.

Tip: Aby se vařené žloutky lépe propojily s máslem, předem je propasírujte přes sítko. Žloutky vyjměte z vajec, která uvaříte za 10 minut.

2. KROK

Do směsi vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a uhněťte těsto, které rozdělte na dvě stejně velké části.

Tip: Předejděte vzniku hrudek v těstu a mouku předem prosejte. Poté ji přidejte ji do těsta natřikrát.

3. KROK

Z jedné části vytvořte váleček o šířce cca 3 cm, který rozkrojte na 15–17 kusů o šířce 3 cm. 

Tip: Část těsta, s kterou nebudete momentálně pracovat, přikryjte miskou nebo ji vložte do sáčku. Díky tomu nebude těsto vysychat.

4. KROK

Do každého kousku zapracujte ořech a poté z něj vytvořte kuličku. Postup opakujte také u zbytku těsta, včetně toho, které jste odložili bokem. 

5. KROK

Naplněné kuličky odkládejte na plech, pokrytý pečicím papírem a cukroví pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 35 minut. 

Poznámka: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Cukroví by mělo být upečené dozlatova.

6. KROK

Nyní připravte směs na obalení. Tatranky, které můžete nahradit oplatky, nastrouhejte na jemném struhadle a připravte polevu. 

Tip: Se sušenkami se vám bude lépe pracovat, když je, před použitím, vložíte na 30 minut do mrazáku.

7. KROK

Změklé máslo smíchejte v rendlíku s máslem, mlékem a kakaovým práškem, který předem prosejte. Směs zahřívejte 3 minuty a poté ji nechte 5 minut chladnout. 

8. KROK

Upečené kuličky obalte v čokoládové polevě a v nastrouhaných sušenkách. Tatrankové koule vložte na 30 minut do lednice a poté si užívejte jejich lahodnou chuť.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů