Tatrankové koule s čokoládou - postup přípravy
Tatrankové koule jsou neodolatelné pro svou čokoládovou chuť a příjemně křupavý povrch. Skvěle se hodí jako cukroví na vánoční stůl i malý dezert během roku.
Těsto
Náplň
Poleva
Na obalení
Změklé máslo šlehejte 2 minuty, do hladka a poté do něj vešlehejte uvařené vaječné žloutky.
Tip: Aby se vařené žloutky lépe propojily s máslem, předem je propasírujte přes sítko. Žloutky vyjměte z vajec, která uvaříte za 10 minut.
Do směsi vmíchejte mouku s kypřicím práškem do pečiva a uhněťte těsto, které rozdělte na dvě stejně velké části.
Tip: Předejděte vzniku hrudek v těstu a mouku předem prosejte. Poté ji přidejte ji do těsta natřikrát.
Z jedné části vytvořte váleček o šířce cca 3 cm, který rozkrojte na 15–17 kusů o šířce 3 cm.
Tip: Část těsta, s kterou nebudete momentálně pracovat, přikryjte miskou nebo ji vložte do sáčku. Díky tomu nebude těsto vysychat.
Do každého kousku zapracujte ořech a poté z něj vytvořte kuličku. Postup opakujte také u zbytku těsta, včetně toho, které jste odložili bokem.
Naplněné kuličky odkládejte na plech, pokrytý pečicím papírem a cukroví pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 35 minut.
Poznámka: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Cukroví by mělo být upečené dozlatova.
Nyní připravte směs na obalení. Tatranky, které můžete nahradit oplatky, nastrouhejte na jemném struhadle a připravte polevu.
Tip: Se sušenkami se vám bude lépe pracovat, když je, před použitím, vložíte na 30 minut do mrazáku.
Změklé máslo smíchejte v rendlíku s máslem, mlékem a kakaovým práškem, který předem prosejte. Směs zahřívejte 3 minuty a poté ji nechte 5 minut chladnout.
Upečené kuličky obalte v čokoládové polevě a v nastrouhaných sušenkách. Tatrankové koule vložte na 30 minut do lednice a poté si užívejte jejich lahodnou chuť.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ольга Шобутинская