Kozí brada se zelím a slaninou - postup přípravy
Objevte tradiční moravskou pochoutku – Kozí bradu. Tato vydatná polévka se zeleninou a uzeninami, podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, skvěle zasytí.
Ingredience
Brambory oloupejte a nakrájejte je na kostičky. Zelí rozpulte, odstraňte z něj košťál a nakrájejte ho na proužky.
Do hrnce vlijte vývar a vložte do něj brambory se zelím. Polévku ochuťte drceným kmínem, pepřem a přidejte bobkový list a nové koření.
Poznámka: Můžete použít jakýkoliv vývar, nejlépe uzený.
Ingredience zamíchejte a vařte 20 minut, pod pokličkou. Mezitím ze slaniny odstraňte tvrdou kůži, kterou přidejte do hrnce a zbytek zeleniny nakrájejte na malé kousky.
Klobásky nakrájejte nadrobno a smažte je na rozpálené pánvi, společně se slaninou, 3–4 minuty. Poté uzeniny odstavte z tepla a v samostatné míse smíchejte mouku se smetanou a směs vmíchejte do polévky stejně, jako uzeniny.
Tip: Trochu klobásek se slaninou si nechte bokem na závěrečné zdobení pokrmu.
Pokračujte ve vaření ještě 15 minut, poté polévku dochuťte cukrem, solí a octem, na základě vlastních preferencí a zjemněte ji máslem. Polévku servírujte ozdobenou uzeninami a petrželkou.
Poznámka: Po přidání mouky je nutné pokrm důkladně provařit, aby byl lépe stravitelný.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty