Domácí kandovaná kůra z pomeranče - postup přípravy
Domácí kandovaná kůra je ideální vánoční pochoutkou, která probudí vaše smysly. Její chuť je osvěžující a můžete ji použít i k přípravě dezertů během celého roku.
Základ
Směs na kandování
Pomeranče oloupejte, kůru nakrájejte na tenké proužky a zatočte je do spirály.
Poznámka: Pomeranče důkladně omyjte. Můžete k tomu použít jedlou sodu a vodu. V takovém případě je nezapomeňte opláchnout čistou vodou.
Každou spirálku navlékněte na bavlněný provázek pomocí jehly. Následně kůru uložte do větší mísy, kde ji zalijte vodou tak, aby byla zcela ponořená.
Tip: Postup navlékání si můžete prohlédnout níže ve videu.
Kůru nechte ponořenou ve vodě 1 den a během této doby vodu, pětkrát až šestkrát vyměňte. Pomeranče nakrájejte na menší kousky, které rozmixujte dohladka.
Výslednou tekutinu propasírujte a šťávu nalijte do plastových lahví.
Tip: Pomerančovou šťávu můžete dochutit cukrem a naředit vodou. Poté ji uchovávejte v lednici nebo mrazáku.
Následující ven pomerančovou kůru vyjměte z vody, přendejte ji do hrnce, zalijte ji čistou vodou a přiveďte k varu. Kůru vařte 5–6 minut, pod pokličkou. Vodu následně slijte.
Poznámka: Tento postup opakujte 5x. Díky tomu ztratí kůra hořkou chuť.
Nyní vytvořte směs na kandování. Do hrnce vsypte cukr, zalijte ho vodou a směs přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny vložte pomerančovou kůru a máslo. Kůru vařte 10 minut, pod pokličkou, a poté do ní vlijte pomerančovou šťávu.
Pokračujte ve vaření dalších 20 minut. Do hrnce přidejte hřebíček se skořicí a pokračujte ve vaření dalších cca 5–10 minut, dokud tekutina nezíská strukturu sirupu.
Poznámka: Během vaření se na povrchu začne tvořit pěna, kterou průběžně sbírejte.
Do hrnce vmíchejte citronovou šťávu, vše vařte ještě 5 minut a hrnec odstavte z tepla. Pomerančovou kůru vložte do sterilizovaných sklenic, zalijte ji tekutinou a sklenice uzavřete sterilizovanými víčky.
Poznámka: Sklenice nechte vychladnout pod utěrkou.
Kandovanou kůru z pomeranče můžete konzumovat jen tak, jako sladkou svačinku, nebo ji použít k přípravě dezertů.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Ev Yemeklerinin Sırları