Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí kandovaná kůra z pomeranče

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 75 minut

Domácí kandovaná kůra z pomeranče - postup přípravy

Domácí kandovaná kůra je ideální vánoční pochoutkou, která probudí vaše smysly. Její chuť je osvěžující a můžete ji použít i k přípravě dezertů během celého roku.

Ingredience pro:
2 sklenice
+ -

Základ

Směs na kandování

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Pomeranče oloupejte, kůru nakrájejte na tenké proužky a zatočte je do spirály.  

Poznámka: Pomeranče důkladně omyjte. Můžete k tomu použít jedlou sodu a vodu. V takovém případě je nezapomeňte opláchnout čistou vodou.

2. KROK

Každou spirálku navlékněte na bavlněný provázek pomocí jehly. Následně kůru uložte do větší mísy, kde ji zalijte vodou tak, aby byla zcela ponořená. 

Tip: Postup navlékání si můžete prohlédnout níže ve videu.

3. KROK

Kůru nechte ponořenou ve vodě 1 den a během této doby vodu, pětkrát až šestkrát vyměňte. Pomeranče nakrájejte na menší kousky, které rozmixujte dohladka. 

4. KROK

Výslednou tekutinu propasírujte a šťávu nalijte do plastových lahví. 

Tip: Pomerančovou šťávu můžete dochutit cukrem a naředit vodou. Poté ji uchovávejte v lednici nebo mrazáku.

5. KROK

Následující ven pomerančovou kůru vyjměte z vody, přendejte ji do hrnce, zalijte ji čistou vodou a přiveďte k varu. Kůru vařte 5–6 minut, pod pokličkou. Vodu následně slijte. 

Poznámka: Tento postup opakujte 5x. Díky tomu ztratí kůra hořkou chuť.

6. KROK

Nyní vytvořte směs na kandování. Do hrnce vsypte cukr, zalijte ho vodou a směs přiveďte k varu. Do vroucí tekutiny vložte pomerančovou kůru a máslo. Kůru vařte 10 minut, pod pokličkou, a poté do ní vlijte pomerančovou šťávu.

7. KROK

Pokračujte ve vaření dalších 20 minut. Do hrnce přidejte hřebíček se skořicí a pokračujte ve vaření dalších cca 5–10 minut, dokud tekutina nezíská strukturu sirupu.

Poznámka: Během vaření se na povrchu začne tvořit pěna, kterou průběžně sbírejte.

8. KROK

Do hrnce vmíchejte citronovou šťávu, vše vařte ještě 5 minut a hrnec odstavte z tepla. Pomerančovou kůru vložte do sterilizovaných sklenic, zalijte ji tekutinou a sklenice uzavřete sterilizovanými víčky. 

Poznámka: Sklenice nechte vychladnout pod utěrkou.

9. KROK

Kandovanou kůru z pomeranče můžete konzumovat jen tak, jako sladkou svačinku, nebo ji použít k přípravě dezertů. 

10. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

11. KROK

Videopostup krok za krokem

12. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů