Ořechový dort s nutellovým krémem - postup přípravy
Ořechový dort s nutellovým krémem je nadýchaný, osvěžující a milují ho dospělí i děti. Výhodou receptu je, že k jeho přípravě nebudete potřebovat žádnou želatinu.
Korpus
Krém
Poleva
Zdobení
K navlhčení
Nejprve připravte krém. Mléko přiveďte k varu a mezitím, v samostatné misce, smíchejte klasický cukr s vanilkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich studené mléko a rozšlehaná vejce.
Směs vmíchejte do vroucího mléka a pokračujte ve vaření 3–4 minuty, do zhoustnutí.
Poznámka: Směs během vaření stále míchejte.
Vzniklý základ na krém přelijte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte ho volně chladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, přikryjte ho fólií tak, aby se ho přímo dotýkala.
Zatímco krém chladne, připravte si korpus. Mouku smíchejte s kypřicím práškem do pečiva a mletými ořechy.
Poznámka: V tomto receptu jsou použity mandle a lískové ořechy. Můžete ale zvolit jakékoliv jiný oblíbený druh.
V samostatné míse vyšlehejte vejce se solí a vanilkovým cukrem. Během šlehání do směsi přidávejte cukr a pokračujte ve šlehání asi 3 minuty, dokud nevznikne hladká pěna. Do té následně vešlehejte vlažné mléko s olejem.
Na závěr přidejte mleté ořechy a vzniklé těsto vlijte do dortového ráfku, vyloženého alobalem nebo pečicím papírem. Korpus pečte v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 35 minut. Poté ho nechte vychladnout a vyjměte ho z ráfku.
Tip: Doba pečení je závislá na vlastnostech vaší trouby. Zda je těsto upečené, zjistíte pomocí špejle. Pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Korpus rozdělte na tři stejně vysoké a jednu tenčí část. Tu budete používat ke zdobení dezertu. Následně pokračujte s dokončením krému.
V míse vyšlehejte máslo s Nutellou a do směsi vešlehejte vychladlý základ na krém. Třetinou krému potřete první část korpusu, kterou zakryjte druhým korpusem. Tu potřete druhou částí krému a zakryjte posledním korpusem.
Poznámka: Před vrstvením dezertu všechny korpusy navlhčete trochou mléka.
Dezert vraťte zpět do dortového ráfku a vložte ho na 4 hodiny do lednice. Po této době ho potřete poslední třetinou krému, včetně stran a posypte ho rozdrobenou tenčí částí korpusu.
Tip: Trochu krému si nechte na závěrečné zdobení.
Na téměř hotovém ořechovém dortu vytvořte růžičky z krému, které umístěte po jeho obvodu. Do středu vsypte nasekané pražené ořechy, které polijte trochou čokoládové polevy, kterou vytvoříte smícháním rozpuštěné čokolády s olejem.
Tip: Čokoládu rozpustíte v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni za 3 minuty.
Čokoládu nechte ztuhnout a ořechový dort servírujte nakrájený na kousky.
Tip: Dezert chutná skvěle vychlazený. Před servírováním ho doporučujeme vložit aspoň na 30 minut do lednice.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Торты и Кулинария Cakes & Cooking