Nadýchané croissanty z kynutého těsta - postup přípravy
Až ochutnáte tyto nadýchané croissanty, už nebudete chtít ty z obchodu. Jsou křehké, rozplývají se v ústech a jsou tak jednoduché na přípravu, až z toho budete překvapeni.
Kvásek
Těsto
Na vymazání
Náplň
Na potření
Nejprve připravte kvásek. Mléko smíchejte s cukrem a sušeným droždím. Směs zakryjte utěrkou a nechte ji 5 minut reagovat.
Poznámka: Že je kvásek připravený k použití, poznáte tak, že nabyde na objemu a na jeho povrchu se objeví bubliny.
Po pěti minutách do kvásku vmíchejte vejce s olejem, a jakmile se ingredience propojí, přidejte mouku se solí.
Tip: Aby v těstu nevznikly hrudky, mouku prosejte.
Z ingrediencí uhněťte těsto, které vložte do olejem vymazané mísy, zakryjte ho fólií s utěrkou a nechte 45 minut kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyválejte na obdélníkový plát o tloušťce 0,5 cm a připravte náplň. Rozinky smíchejte s moukou a změklým máslem. Třetinou náplně pokryjte polovinu těsta ze širší strany a druhou polovinou náplň zakryjte.
Těsto vyválejte a postup zopakujte ještě dvakrát. Vzniklý naplněný pás těsta vyválejte a nakrájejte ho na stejně velké trojúhelníky. Ty zarolujte ze širší strany a vyskládejte na plech, pokrytý pečicím papírem.
Kousky těsta zakryjte utěrkou a nechte je kynout dalších 20 minut. Poté je potřete směsí vaječného žloutku s mlékem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 20–25 minut.
Tip: Nadýchané croissanty servírujte až poté, co vychladnou. Díky tomu budou lépe stravitelné. Než je zkonzumujete, uchovávejte je ve vzduchotěsném obalu, aby nevysychaly.
Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Przepisy od Olgi

