Jahodové řezy na plech s mandlemi - postup přípravy
Pokud patříte k milovníkům jemných, křupavých dezertů s osvěžující chutí, připravte si jahodové řezy na plech. Vypadají luxusně a hodí se i na slavnosti.
Těsto
Pěna
Jahodová náplň
Smetanový krém
Začněte s přípravou těsta. Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, kypřicím práškem do pečiva, nastrouhaným studeným máslem a vaječnými žloutky.
Tip: Mouku předem prosejte. Tím předejdete vzniku hrudek v těstu.
Z ingrediencí vytvořte těsto, které zabalte do potravinové fólie a vložte na 40 minut do lednice. Poté ho vyválejte na plát o tloušťce 0,4 cm a rozprostřete ho do dortového ráfku, vyloženého pečicím papírem.
Okraje těsta seřízněte tak, aby lemovaly tvar ráfku a po celém povrchu ho propíchejte vidličkou. Následně ho pečte v předehřáté troubě na 190 °C po dobu 15–20 minut.
Po upečení nechte těsto zcela vychladnout, vyjměte ho z dortového ráfku a pokračujte s přípravou pěny.
Tip: Ve stejném ráfku, jako jste pekli těsto, můžete upéct také pěnu.
Vaječné bílky vyšlehejte do sněhu, do kterého přidejte postupně cukr, za stálého šlehání. Pokračujte ve šlehání 4–5 minut a poté přidejte vanilkový pudink.
Pěnou naplňte dortový ráfek, vyložený pečicím papírem, posypte ji plátky mandlí a pečte ji v předehřáté troubě na 140 °C po dobu 75 minut.
Poznámka: Na pěně vytvořte lžící nerovnosti, které působí nadýchaně.
Upečenou pěnu vyjměte z ráfku, nechte ji zcela vychladnout a do ráfku vraťte vychladnuté těsto. Nyní připravte jahodovou náplň.
Jahody omyjte, zbavte je zelených částí a nakrájejte je na menší kousky. Želé smíchejte s horkou vodou, ve které ho nechte rozpustit a poté ho nechte zcela vychladnout.
Do vychladnutého želé vmíchejte jahody a celou směsí pokryjte těsto v dortovém ráfku. Dezert vložte na 1 hodinu do lednice a připravte smetanový krém.
Smetanu vyšlehejte se ztužovačem šlehačky, moučkovým i vanilkovým cukrem, a jakmile vznikne tuhá směs, vešlehejte do ní mascarpone. Krémem pokryjte vychlazený dezert, který vraťte do lednice na 8 hodin, nejlépe na noc.
Nakonec na dezert položte upečenou pěnu s mandlemi a hotové jahodové řezy na plech servírujte nakrájené na kousky.
Tip: Každou porci můžete ozdobit čerstvými jahodami.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Mała Cukierenka

