Meduňkový sirup jen z 5 ingrediencí - postup přípravy
Meduňkový sirup z pouhých 5 ingrediencí je osvěžujícím a voňavým doplňkem do nápojů i dezertů. Připravte si ho doma a využijte blahodárné účinky meduňky naplno.
Ingredience
Meduňku důkladně omyjte, zbavte ji tlustých stonků a listy vložte do většího hrnce, kde je zalijte vodou. Přidejte plátky citronu, na které položte talíř. Hrnec zakryjte čistou utěrkou, pokličkou a jeho obsah nechte stát 2–3 dny.
Tip: Citrony před použitím důkladně omyjte. Můžete k tomu použít vodu s jedlou sodou, která má abrazivní účinky. Ovoce nezapomeňte důkladně opláchnout.
Po této době obsah hrnce sceďte skrze plátýnko a tekutinu začněte zahřívat. Vmíchejte do ní cukr a směs vařte při 80 °C.
Poznámka: Množství cukru je určeno pro 3000 ml tekutiny.
Asi po 10–15 minutách, až se cukr rozpustí, přidejte kyselinu citronovou a tekutinou naplňte sterilizované sklenice.
Poznámka: Kyselina citronová zvýrazní chuť sirupu, ale nemusíte ji nutně použít.
Sklenice s meduňkovým sirupem uzavřete a nechte je volně stát až do vychladnutí. Poté sirup skladujte na chladném a tmavém místě.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Hennenglück im Biogarten

