Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nakládané cukety na zimu s petrželkou

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 6 minut

Nakládané cukety na zimu s petrželkou - postup přípravy

Nakládané cukety na zimu jsou skvělým způsobem, jak si uchovat letní chutě i v chladných měsících. Jemná chuť z nich dělá výborný doplněk k masu i do salátů.

Ingredience pro:
4 sklenice
+ -

Základ

Nálev

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Z cuket odřízněte okraje a zbytek zeleniny nakrájejte na kolečka. 

Poznámka: Okraje mohou způsobit hořkost zeleniny, zejména u starších kusů.

2. KROK

Na půlkolečka nakrájejte oloupanou cibuli a na menší kusy papriku, z které předem odstraňte semeník. Petrželku omyjte, nasekejte, česnek oloupejte a pokračujte s přípravou nálevu. 

3. KROK

V rendlíku smíchejte vodu se solí, cukrem, celým černým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Nálev vařte 3 minuty a poté do něj vmíchejte cuketu se zbytkem zeleniny a bylinek.

4. KROK

Směs vařte 2 minuty, pod pokličkou a poté ji z rendlíku vyjměte a naplňte jí sterilizované sklenice, které volně zakryjte víčky.

5. KROK

Do nálevu vmíchejte ocet, tekutinu vařte ještě 1 minutu a poté ji vlijte do sklenic se zeleninou. Ty pevně uzavřete víčky a nechte je volně vychladnout, dnem vzhůru, pod utěrkou. 

6. KROK

Nakládané cukety na zimu poté skladujte na tmavém a chladném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdřív zkonzumujte a uchovávejte ho v lednici. 

Poznámka: Díky receptu můžete naplnit 4 sklenice o objemu 500 ml.

7. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

8. KROK

Videopostup krok za krokem

9. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů