Nakládané cukety na zimu s petrželkou - postup přípravy
Nakládané cukety na zimu jsou skvělým způsobem, jak si uchovat letní chutě i v chladných měsících. Jemná chuť z nich dělá výborný doplněk k masu i do salátů.
Základ
Nálev
Z cuket odřízněte okraje a zbytek zeleniny nakrájejte na kolečka.
Poznámka: Okraje mohou způsobit hořkost zeleniny, zejména u starších kusů.
Na půlkolečka nakrájejte oloupanou cibuli a na menší kusy papriku, z které předem odstraňte semeník. Petrželku omyjte, nasekejte, česnek oloupejte a pokračujte s přípravou nálevu.
V rendlíku smíchejte vodu se solí, cukrem, celým černým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Nálev vařte 3 minuty a poté do něj vmíchejte cuketu se zbytkem zeleniny a bylinek.
Směs vařte 2 minuty, pod pokličkou a poté ji z rendlíku vyjměte a naplňte jí sterilizované sklenice, které volně zakryjte víčky.
Do nálevu vmíchejte ocet, tekutinu vařte ještě 1 minutu a poté ji vlijte do sklenic se zeleninou. Ty pevně uzavřete víčky a nechte je volně vychladnout, dnem vzhůru, pod utěrkou.
Nakládané cukety na zimu poté skladujte na tmavém a chladném místě. Po otevření sklenice její obsah co nejdřív zkonzumujte a uchovávejte ho v lednici.
Poznámka: Díky receptu můžete naplnit 4 sklenice o objemu 500 ml.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Сейчас Приготовим!

